Zuby moudrosti mohou napáchat mnoho problémů. Na druhou stranu umí i pomoci

 Zdraví 
13. září 2019 17:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdo radí zuby moudrosti preventivně vytrhnout Depositphotos
Třetí stoličky, takzvané zuby moudrosti či lidově řečeno osmičky, působí mnoha lidem nemalé problémy. Ani lékaři ale nejsou jednotní v názoru, zda je lepší tyto zuby preventivně vytrhnout, nebo naopak. Zuby moudrosti totiž dokáží nejen škodit, ale i výrazně pomáhat.

Obvykle se osmičky prořežou kolem dvacátého roku věku, ale není to pravidlo. Jsou dokonce lidé, kteří tyto zuby nemají v čelistech vůbec založené. Jde o pozůstatek po našich předcích, pro které měly tyto zuby obrovský význam. Vyrostly jim totiž v době, kdy už prakticky žádné zuby neměli, a tak jim právě osmičky plnily kousací a žvýkací funkci při rozmělňování potravy. V souvislosti s vývojem lidstva však dochází k redukci chrupu a podle odborníků za několik tisíc let budou zuby moudrosti evolučně překonané a prakticky vymizí. A pokud někomu narostou, bude to rarita.

Dnes ale osmičky žádnou raritou nejsou a mnoha lidem působí velké problémy. Většinou totiž není v čelisti dostatek místa a zuby více či méně zlobí. Často zůstanou osmičky šikmo opřené o poslední zub a hodně tlačí. To může vést k pokřivení celého zubního oblouku. Nejvíce se to projeví na předních zubech, kde je jedinou možností srovnání pomocí rovnátek. Také se tyto zuby často kazí a mohou způsobovat i velmi vážné záněty, které mohou vést i k ohrožení života.

Vytrhnout, nebo nechat?

Co se týká zubů moudrosti, vede i odborná veřejnost věčné dilema, zda je lepší tyto zuby včas vytrhnout a předejít tak případným komplikacím, nebo zda je netrhat. Obě varianty mají něco do sebe a jednoznačná odpověď na tuto otázku tak vlastně neexistuje.

Výhody trhání

Hodně odborníků razí názor, že je lepší se třetích stoliček včas zbavit, než si koledovat o pozdější malér. Zastánci trhání tvrdí, že vůbec nejlepší je provést zákrok ve chvíli, kdy ještě zuby nemají narostlé kořeny. Zákrok je pak rychlý a snadný. Pozdější operace již hotových zubů se zakroucenými kořeny už bývají komplikovanější a člověka vyřadí na několik dní i z pracovního procesu. Mnohdy ale činí osmičky tak obrovské problémy, že není zbytí.

Osmičky mohou i pomoci

Existují ale zubaři, kteří jsou přesvědčeni o tom, že pokud vás zuby moudrosti nijak netrápí a dobře vám slouží, je lepší je netrhat. Mohou se prý totiž hodit v pozdějším věku. Osmičky totiž mohou až do pozdního věku výborně plnit žvýkací funkci. V některých případech, kdy chybějí zuby před osmičkami, mohou zuby moudrosti posloužit i jako pilíř můstku. Zdravý zub moudrosti, a to dokonce i když ještě není zcela vyvinutý, lze také použít jako autotransplantát. Osmička se opatrně vyjme a implantuje například na místo chybějící šestky, respektive první stoličky. A výsledky ukazují, že může fungovat dlouho a dobře.

Zuby moudrosti vyžadují zvláštní péči

Pokud se rozhodnete zuby moudrosti ponechat, musíte o ně obzvláště důsledně pečovat. Kvůli nedostatku místa v zadním úseku chrupu trpí špatnou hygienou druhé moláry (sedmičky) a často se kazí nebo trpí onemocněním dásní. Je tak důležité nepřestávat čistit i malé kousky zubů moudrosti a zbavovat je plaku, který se na nich usazuje. Ideální je chodit pravidelně na dentální hygienu, kde vám pomohou těžko přístupná místa vyčistit a zároveň vám doporučí vhodné zubní pomůcky, díky kterým budete schopni udržovat osmičky v dobrém stavu. Kromě mezizubních kartáčků či dentální nitě pomohou také jednosvazkové kartáčky. O největších mýtech, které se týkají péče o zuby, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47