Potraviny, které byste neměli jíst, pokud chcete být zdraví

 Zdraví 
13. září 2019 07:40 / Bronislava Silná
  19
📷
4 fotografie v galerii
Tuhle kombinaci neudělá zdravou ani zelenina v burgeru Pixabay
Je velmi překvapivé, kolik je na trhu potravin, které jsou velmi škodlivé pro naše zdraví. Důvod je prostý. Málokdy škodí výjimečné použití. Opakované však může být katastrofou. Máme zajímavé informace.

Jestliže je vám více než třicet let, možná víte, že kolem tohoto roku se lidský metabolismus mění a člověk, který měl do té doby stabilní váhu, začíná při stejném příjmu potravy přibírat. Nejprve nejde o nijak výrazný proces, ale pak se jednoho dne postavíte na váhu a zjistíte, že jste klidně i o třicet kilogramů těžší.

Na vině jsou špatné potraviny a přejídání

Příčinou procesu, který vede k obezitě i k rozvoji různých civilizačních onemocnění, jsou špatné potraviny a pak přejídání, které může mít velmi různé příčiny. Jednou z nich je i fakt, že mnohé průmyslově připravované potraviny obsahují různá dochucovadla, která nás vedou k další a další konzumaci. Stejný efekt má i přidaný cukr či sůl. Nejíme už pro získání potřebných živin a energie, ale pro získání pocitu slasti z chuti, která nás fascinuje. Bohužel, ne vše, co je chutné, je také zdravé.

Které potraviny nejíst

Ačkoliv mladý člověk může sníst skoro všechno a na jeho zdraví se to hned neprojeví, je vhodné si už od dětství vytvářet zdravé návyky, které vám pomohou v pozdějším věku. Už mnohokrát bylo zdůrazněno, že všelijaké průmyslově připravované potraviny jsou špatné. Nicméně mezi tím, co lze v obchodě koupit, jsou obrovské rozdíly. Rozhodně byste se měli vyhnout potravinám uvedeným v následujícím odstavci.

Chcete-li si uchovat zdraví, nejezte margaríny a různé ztužené tuky. Vyhněte se slanině, konzervám a polévkám ze sáčku. Naprostou katastrofou jsou tzv. „nudličkovky“. Nejezte ochucené jogurty, nízkotučné jogurty, kde je hustota dosahována různými zahušťovadly. Obloukem se vyhněte všemu, co obsahuje cukr. Ten totiž urychluje proces stárnutí, a to jak stárnutí vnitřních orgánů, tak stárnutí kůže, tvorbu vrásek a další projevy stáří. Nepijte nápoje ani s cukrem, ani s náhradními sladidly. Nepijte alkohol, nejezte bílé pečivo a pozor – ani tmavou housku, která je jen obarvená. Nedávejte si hranolky, salámy a párky, ale ani sójovou omáčku. Zapomeňte na popcorn. Nepoužívejte různé smetánky do kávy. Pokud chcete smetanu, kupte si opravdovou. Nepoužívejte různé bujónové kostky a dochucovadla. Není to jistě zdaleka všechno, ale pro základní orientaci to stačí.

Důvody

Důvody nevhodnosti výše uvedených potravin jsou různé, ale mají často něco společného. Při průmyslovém zpracování se do jídla dostávají látky, které mu snižují jeho hodnotu a vytvářejí naši závislost na jídle. Typické je přidávání glutamátu sodného do pokrmů. Podobné je působení cukru, na který vzniká silná závislost. Se solí je tomu podobně. Přitom cukr může způsobovat neplodnost u žen i nižší pohyblivost spermií u mužů. Látky obsažené v potravinách v podobě různých éček mohou ničit naše játra a další orgány, mohou být příčinou infarktů a mrtvic. I různá neurodegenerativní onemocnění se dávají do souvislosti s nevhodnou stravou. Pomoci v boji se závislostí na nezdravém jídle může i článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve