Nejíte batáty? Děláte velkou chybu, jsou chutné a velmi zdravé

 Zdraví 
10. září 2019 09:57 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Batáty jsou výborné s bylinkami Shutterstock
Není to tak dávno, kdy jsme batáty znali spíš z literatury. Dnes je tento druh zeleniny běžně dostupný. Stojí za to ho konzumovat? Přináší něco pro naše zdraví? Máme velmi zajímavé informace.

Batáty jsou nazývané někdy také jako sladké brambory a pocházejí ze Střední Ameriky. Jde o zeleninu, která má překvapivě významný účinek na lidské zdraví. Jako ostatně i jiné druhy zeleniny. V dnešní chaotické a uspěchané době však batáty stojí za úvahu, protože skvěle pomáhají právě proti různým civilizačním onemocněním.

Co obsahují

Batáty obsahují obrovskou spoustu zdraví prospěšných látek. Vedle vitaminu C je to vitamin B6, ale také betakaroten, kterého mají velké množství. V batátech najdeme draslík, rostlinné steroly, lutein, kyselinu chlorgenovou, vlákninu, a to zejména pektin a mnoho dalšího. Skvělé je, že tento mix látek má velmi pozitivní účinky v prevenci mnohých onemocnění, takže konzumaci batátu lze jen doporučit.

Co ovlivňují

Látky obsažené v batátech tvoří jednoznačně prevenci proti rakovině. Nejde v tomto případě pouze o jednu látku, ale o celou kombinaci. Vedle toho nám pomohou batáty regulovat krevní tlak, snižují náš cholesterol, působí proti virům, podporují náš zrak, pomáhají bojovat proti obezitě, jíme-li i slupku, pomůžeme si proti hemoroidům. Také se nám budou díky kombinaci látek v batátech lépe hojit rány a celkově náš imunitní systém bude lépe pracovat. Nezapomínejme, že vhodné potraviny sice významně pomáhají našemu zdraví, ale nejsou jedinou cestou k jeho udržení. Více o prevenci rakoviny si přečtěte třeba v článku zde.

Jak konzumovat

Je samozřejmě celá řada možností, jak batáty upravit. Pracuje se s nimi podobně jako s klasickými bramborami. Je třeba pochopitelně uvážit, že pokud budeme batáty smažit na oleji, nebudou patrně tak zdravé a lehké jako v jiných případech. Rozhodně tedy doporučujeme vaření. Lze konzumovat i se slupkou, ale to záleží na vaší chuti. Výborný je batátový krém. Pokud máte tento druh polévek rádi, určitě jej zkuste. Vděčné jsou zapečené batáty ještě s další zeleninou a třeba sýrem.

Batáty na grilu

Batáty se skvěle hodí na gril. Připravit si tak můžete výbornou přílohu nebo rychlý předkrm, který zasytí nedočkavce před hlavním chodem.

Budete potřebovat:

  • 2 batáty
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

DIP:

  • 250 ml zakysané smetany 
  • 5 snítek tymiánu 5 (nebo jiné bylinky dle chuti)
  • 10 lístků libeček
  • sůl, pepř

Příprava:

Batáty si nakrájejte na tenčí plátky (asi 1 cm) a pomažte olivovým olejem. Gril rozpalte na 200–230 stupňů a grilujte na přímém žáru z každé strany cca 3 minuty. Až brambory vyndáte, pomažte je olivovým olejem s drceným česnekem. Podávejte s dipem ze zakysané smetany. Dobrou chuť!

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47