Jak na zánět močového měchýře

 Zdraví 
11. září 2017 11:11 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Bolesti podbřišku a pálení při močení zažije během života každá druhá žena. Shutterstock
Zánět močového měchýře trápí někdy i muže, ale jinak jde o častější potíže žen. V každém případě existuje několik dobrých rad, které je třeba dodržovat, abyste se onemocnění vyhnuli. Máme i inspirace, jak pomoci léčbě bylinami.

Příčiny zánětu

Příčin sice může být celá řada, ale obvykle je na vině buď zavlečení bakterií z oblasti řitního otvoru do močové trubice, nebo prochladnutí spojené s nízkým příjmem tekutin. Někdy je spouštěcím impulsem i sex nebo jde o reakci na lubrikant kondomu. Na vině může být i strava příliš bohatá na cukry. Někdy se podílejí na vzniku potíží kvasinky a výjimečně i viry.

Příznaky

Že je něco špatně je poznat velmi zřetelně. Dostaví se intenzivní nucení na močení, které nepřináší úlevu. Naopak je doprovázeno ostrou řezavou bolestí a po několika minutách se potřeba navštívit toaletu opakuje. Nemocná osoba je tak velmi vyčerpaná, onemocnění je velmi nepříjemné.

Léčba

Důležité je zajistit dostatečný příjem tekutin. Při tomto onemocnění je rozhodně dobře vypít dva až tři litry vody. Podle tělesné hmotnosti. Dostatečný příjem tekutin je současně i dobrou prevencí. Nepijte nápoje slazené. Obyčejná voda je nejlepší. Pokud potíže nepřejdou během dvou dnů, je lepší navštívit lékaře. Při větším zánětu lékař předepisuje antibiotika. Léčba bude trvat minimálně týden, někdy i déle.

Přírodní léčba

Pokud chceme využít k léčbě nebo k podpoře klasické léčby nějaké byliny, máme poměrně široký výběr. Z nejdostupnějších jde o pití čaje z kopřivy. Známé je též působení brusinek, které brání usazování bakterií na stěnách měchýře či močových cest. S úspěchem se používá i plod jalovce, semeno lichořeřišnice, list medvědice či nať přesličky.

Preventivní doporučení

Dostatečně pijte, vyhněte se prochladnutí. Nepijte sladké a nejezte sladké. Při potížích nepijte kávu či alkohol. Bylinné čaje můžete pít pravidelně, budou působit i jako dobrá prevence. Mějte dostatečný příjem vitamínů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008