Co může znamenat chronický průjem

 Zdraví 
09. září 2017 05:10 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Průjem nemusí být jen dočasný problém. Pokud trvá, jděte k lékaři. Shutterstock
Každý člověk někdy trpí akutním průjmem. Jeho příčiny bývají jasné a do několika dnů odezní. Co ale znamená, když trpíte průjmem opakovaně, či prakticky stále? Máme důležité informace.

Nepodléhejte panice, ale neberte záležitost na lehkou váhu

V případě, že průjem trvá déle jak tři týdny, nijak zásadně nepomáhají běžné léky proti průjmu, nebo po jejich vysazení dochází k opětovnému nástupu obtíží, bude ve hře něco jiného, než jen obyčejný průjem. Měli byste jít rozhodně k lékaři a nechat se vyšetřit, aby se vyloučili některé choroby, které by vás mohly ohrozit na životě. Současně ale platí, že ve většině případů jde o příčiny jiné, sice někdy obtížně řešitelné, ale rozhodně zvladatelné.

Nejčastější příčina

Nejčastější příčinou chronického průjmu bude u většiny patrně syndrom dráždivého tračníku. Toto onemocnění je vlastně vyjádřením lékařské vědy, že neví, co váš problém způsobuje, ale protože je třeba chorobu pojmenovat, je tu právě tato možnost. Pokud ale bude stanovena tato diagnóza, můžete být docela klidní. Rozhodně nemáte ve střevech žádný nález, žádný nádor ani jiné viditelné změny. Aby bylo možné toto stanovit, měli byste projít alespoň sonografickým vyšetřením břicha, kolonoskopií, gastroskopií a sérií krevních testů. U mnoha pacientů obtíže po této diagnóze ustupují nebo se mírní.

Stres

Tato skutečnost nás přivádí k dalšímu důvodu tohoto nepříjemného onemocnění. Stres skutečně může působit jako spouštěč různých zažívacích problémů. Někteří jedinci mají dispozice na stres takto reagovat a jejich obtíže mohou být velmi vážné. Někdy ale není třeba řešit potíže, ale příčinu. Zabývejte se důvody vaše stresu. Dejte si pauzu, relaxujte. Odjeďte na dovolenou. Pijte bylinky na uklidnění.

Záněty střev

I v případě dráždivého tračníku, ale i u stresu může být přítomen i nespecifický zánět střeva. Nemusíte mít právě Crohnovu chorobu nebo jiné onemocnění, ale různé zánětlivé procesy často vyvolávají právě průjem. Pokud se například váš stav lepší po podání antibiotik na docela jiný problém, můžete uvažovat tímto směrem. Protože ale nemůžete neustále konzumovat antibiotika, měli byste stav svého střeva ovlivňovat například pitím vhodných protizánětlivých bylinných čajů. Nabízí se mnoho možností. Mátou, heřmánkem a šalvějí však rozhodně nic nepokazíte. Dejte si jen pozor na doporučené dávky. Jestliže trpíte Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou, postupujte podle doporučení lékaře.

Bakteriální nerovnováha

Příčinou průjmů může být i prosté přemnožení nebo naopak nízký vývin bakterií, které by ve střevě měly být. Příčiny mohou být různé. V některých případech lze tuto rovnováhu ovlivnit stravou a potravinovými doplňky. Bývá užitečné zařadit různé kysané mléčné výrobky s obsahem hodných bakterií a současně eliminovat sladké, které je živnou půdou pro růst všelijakých patogenů.

Problém se sacharidy či tuky

Na vině vašich obtíží může být také neschopnost vašeho střeva si poradit s některými sacharidy či tuky. Typickým problémem je třeba nemožnost trávit mléčný cukr, laktózu. Pokud se něco takového objeví, musíte se dané potravině vyhnout.

Celiakie

Podobně jsou na tom vlastně i celiaci, kteří mají alergickou reakci na lepek. Bohužel zatím není možné tento problém vyřešit jinak, než doživotní dietou, která ale výrazně pomáhá a vrací život do normálu.

Rakovina

Bohužel někdy je příčinou chronického průjmu také rakovina střev. Ta se může projevit zácpou či průjmem. Třebaže jde o hroznou diagnózu, přece je v mnoha případech řešitelná a léčitelná, takže ani v tomto případě nepropadejte panice. Spíš je důležité, zda se na problém přijde včas.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47