Jak na první náušničky

 Děti 
06. září 2017 20:33 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nejvhodnější jsou náušničky ze zlata, které bývá citlivou dětskou kůží nejlépe snášeno.  Shutterstock
Na propichování uší nebo nastřelování náušnic holčičkám-miminkům mají maminky i lidé z jejich okolí různé názory. Někteří je považují za samozřejmost a za neškodnou, jen mírně bolestivou záležitost, která k malým holčičkám neodmyslitelně patří. Mnohé maminky však dávají přednost svobodné volbě dítěte v pozdějším věku a propichování ušních boltců několikaměsíčního dítěte považují za společenský přežitek, stejně jako např. odlišování malých miminek podle modrého nebo růžového oblečení.

Ještě v nedávné minulosti bylo propichování oušek dívek běžné už v porodnici, ale na západ od našich hranic byla tato praxe už dávno spíše výjimečná.

Kompetentní lékař k propíchnutí ucha:

Pediatr
ORL - specialista
Chirurg

Vhodná doba

Někteří rodiče váhají s propíchnutím náušnic v důsledku možných negativních komplikací.
Nechávají samotné rozhodnutí na své dceři, až vyroste a bude moci sama zvážit všechna rizika.

Na druhou stranu, po poradě s příslušným odborníkem na akupunkturu, lze těmto rizikům snadno předejít. A jak známo - malé děti lépe snáší bolest a velmi rychle se „oklepou".
Tímto bude mít Vaše holčička onen nepříjemný zážitek za sebou a nebude se muset do budoucna stresovat pomyšlením, že jednou si uši stejně nechá propíchnout, protože všechny její vrstevnice již náušnice dávno mají. 

Nejlepším věkem je období mezi 3. - 6. měsícem života. Dítě váhově prospívá a psychomotoricky se rozvíjí. Má za sebou již druhé očkování (hexavakcína).

To platí pokud má dítě zahojené očkování proti tuberkulóze (první očkování v porodnici - do levého ramínka). Reakce na toto očkování bývá někdy bouřlivá, což doprovází značná sekrece z místa vpichu. V takových případech se odkládá veškeré další očkování (hexavakcína) i aplikace náušnic.

Nastřelit nebo propíchnout ouško?

Píchnutí kanylou se provádí vždy u pediatra a maminky ho často volí, protože je levnější. Vhodně jsou náušničky, které se nasouvají zezadu, aby se protáhly ouškem současně s vytažením jehly. Před zákrokem se doporučuje namočit náušničky minimálně na 48 hodin do lihu kvůli dezinfekci.

Nastřelování náušnic většinou dělají kosmetické salony pomocí speciální pistole, která nasadí rovnou i náušnici a uzavře ji. Náušnice tak nepřijde vůbec do kontaktu s rukou toho, kdo ji nastřeluje. Nastřelení je po předchozí dezinfekci pokožky rychlé a takřka bezbolestné. Je tedy naprosto ideální pro děti. Také si zapamatujte, že během prvního roku by dírky pro náušnice neměly být prázdné déle než několik hodin, protože by mohly rychle zarůst. To platí i pro dírky píchnuté kanylou.

Výhody propíchnutí

• je levnější a náušničky si rovnou vybíráte svoje (cena cca 100 až 400 korun za propíchnutí)
• nemusíte náušničky po čase měnit za jiné

Výhody nastřelení:

• je rychlejší, přesnější a méně bolestivé (cena cca 300–800 korun včetně nastřelovacích náušnic)
• sterilní náušničky nepřijdou vůbec do kontaktu s rukou člověka, který je nastřeluje
• dírky po nastřelení nekrvácejí a málokdy hnisají

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008