Jak vybrat kroužek pro své dítě

 Děti 
14. října 2017 10:46 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Chcete, aby vaše dítě rozvíjelo své schopnosti? Vybírat můžete z široké škály sportovních i kreativních aktivit. Shutterstock
Po prvním rozkoukání ve škole je čas vybrat zájmové aktivity pro dítě. Výběr kroužků bývá ale často pro rodiče velký oříšek.

Mimoškolní aktivity mají pro děti neoddiskutovatelný přínos. Předně jsou důležitou součástí jejich socializace. Jedině v kolektivu se totiž děti naučí reagovat na nepředvídatelné situace, řešit konflikty nebo sdílet společnou radost. Kromě toho jim záliby umožní stanovovat cíle a překonávat je. Vybrat ty správné tak, aby umocnily talent dítěte a zároveň znásobily jeho znalosti a schopnosti, ale není vůbec snadné.

Čas je důležitý

Ideální je si s dítětem o výběru kroužků promluvit. Jeho představa se totiž nemusí shodovat s tou vaši. Třeba netouží být fotbalistou, daleko více mu učarovali letečtí modeláři…Důležité je také zvážit, zda vybraný kroužek vůbec bude zapadat do vašeho časového programu. Buď si ho bude muset dítě obstarat samo, pokud ho budete někam dovážet, zvažte, zda to časově zvládáte i s přípravou do školy na druhý den. Ideální jsou proto kroužky, které se nabízí přímo ve škole.

Kolik kroužků je na dítě tak akorát?

Psychologové varují před nadměrným zatěžováním dětí kroužky. Rodiče mají pocit, že pokud nebude mít jejich ratolest každý den nějakou aktivitu, o něco přichází. Naopak podle psychologů je pro děti důležité, aby měly i své osobní volno, které si vyplní podle sebe a budou se klidně i nudit. Ovšem pozor, nesmí tuto nudu vyplnit počítačovými hrami. Každé dítě je prostě osobnost a potřebuje něco jiného. 

Každý je jiný

Není nic jako univerzální rovnice, podle níž se dá vypočítat ten nejvhodnější druh aktivity pro konkrétní dítě. Každý malý človíček je originál s vlastními touhami, potřebami a schopnostmi. Někdo je pohybově nadaný, někdo má hudební či výtvarný talent, druhého baví počítače, další se rád učí cizí jazyky a jiný se zase potřebuje pořádně vyřádit a unavit.
Od určitého věku už lze některé dovednosti a nadání dítěte rozpoznat. Pokud to nezjistíte vy, tak by na to měla přijít škola. Nikde ovšem neznamená, že nemůžete dávat své dítě do kroužku již v předškolním věku. U některých sportů, umělecky zaměřených skupin nebo při výuce cizích jazyků se s tím dokonce počítá.

Talent se ovšem nemusí vždy projevit tak brzy, stejně jako zájem dítěte o tuto činnost může s narůstajícím věkem pominout. Neměli byste se tak bát různé druhy kroužků zkoušet či střídat. Zde mají výhodu rodiče ve větších městech, kde je výběr takových věcí velký. Ti, co bydlí na venkově, si musí zpravidla vybrat z nabídky dvou či tří možností alespoň do té doby, než je dítě dostatečně staré na dojíždění mimo rodnou obec.

Jak kroužek vybírat?

Vždy volte kroužek, za nímž stojí prověřený oddíl či klub a zkušení lektoři s dobrými referencemi. Velmi pomáhá zeptat se rodičů starších dětí, zeptat se na jejich zkušenosti a doporučení.

Zejména ve sportovních oddílech je zvykem pořádat dny otevřených dveříspojené s nábory, totéž platí třeba pro hudební kurzy. Navštivte je společně s dítětem, sami uvidíte, kde se potomek cítí dobře.
Vyptejte se lektorů na vše, co vás zajímá, sledujete, jak se k dětem chovají, chtějte vidět certifikáty.

Svou roli hraje samozřejmě i praktická stránka – cena a dopravní dostupnost. Prvňáček může být sebenadšenější z kroužku stavění lega, ale pokud by kvůli tomu měl dojíždět dvě hodiny přes celé město, zkuste se poohlédnout po něčem bližším.
Až dítě do kroužku začne chodit, buďte trpěliví a nechtějte výsledky hned. Někdy trvá týdny i měsíce, než se ukáže, jestli to byla vhodná volba. Ohlídejte také, aby se dítě nenadchlo pro některý kroužek jen proto, že tam chodí kamarád, ale zajímalo se skutečně o jeho náplň.

Obecně platí, že mladším dětem by měly bohatě stačit maximálně dva kroužky týdně. Z toho by jeden měl být zaměřený pohybově a druhý spíš kreativně. Starší děti mohou mít kroužků i více. Ale každé dítě musí mít i dny, kdy tráví volno zcela podle svého, i kdyby to bylo „jen“ ležení s časopisem na gauči.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve