S kašlem lze zatočit i pomocí domácích obkladů

 Zdraví 
11. října 2017 16:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kašel je velmi nepříjemný a jeho léčba bývá zdlouhavá. Zkuste si vyrobit domácí protikašlové obklady. Shutterstock
Na léčivé obklady se už pomalu zapomíná, přitom v dobách minulých se pomocí nich úspěšně léčila celá řada neduhů. Aktuální sychravé počasí nahrává nejrůznějším nemocem a mnoho lidí se potýká s chřipkou, rýmou a kašlem. Pokud i vás trápí kašel a zahlenění, můžete protikašlové obklady sami vyzkoušet.

Výroba obkladu proti kašli a zahlenění je velmi snadná a budete potřebovat jen pár surovin, které obvykle máte doma - cibuli, česnek, olej či tvaroh. Po ruce musíte mít také starší bavlněnou plenu, žínku, kapesník nebo plátno a ručník na převázání.

Zábaly a obklady pomáhají tak, že vytahují z těla škodliviny a obsorbují je do sebe. Z toho důvodu je doba působení docela krátká – od jedné do tří hodin. Pokud byste nechali obklad působit déle, poskytl by vám medvědí službu, protože by se nežádoucí látky opět vstřebaly zpátky do těla. 

Obklad z cibule a česneku

Na tento obklad si připravte 1 malou cibuli, 1 stroužek česneku a 2 polévkové lžíce olivového oleje.

Cibuli nakrájejte na větší kousky, dejte ji do skleněné zapékací misky a pečte při 180 stupních v troubě, dokud nezesklovatí – přibližně 20 minut. Poté přidejte rozetřený nebo nastrouhaný česnek a olej. Nechte lehce vychladnout a můžete, ale nemusíte přecedit. Teplý olej naneste na hrudník, překryjte teplou mokrou žínkou a zabalte suchým ručníkem nebo plátnem. Nechte působit 2 hodiny a sundejte.

Tvarohový obklad

Tento obklad se hodí na suchý a dráždivý kašel, podporuje vykašlávání. K jeho výrobě budete potřebovat 1 tvaroh (250 g), 3 stroužky česneku a trošku sádla.

Tvaroh dejte na pánvičku a zahřejte na tělesnou teplotu, přidejte rozetřený nebo nastrouhaný česnek a zabalte do bavlněného šátku či pleny. Hrudník potřete sádlem a naneste obklad. Aby držel, raději ho ještě převažte ručníkem. Nechte působit 1 hodinu. Můžete opakovat několikrát denně, ale připravte si vždy obklad nový.

Bramborový obklad

Bramborový obklad je ideální na vlhký kašel. Pro jeho výrobu si nachystejte 1 až 3 syrové brambory (dle velikosti hrudníku), list bílého zelí nebo pár tablet řasy chlorelly, zázvor sušený nebo čerstvý a trochu mouky.

Brambory nastrouhejte najemno, přidejte natrhané syrové zelí nebo nadrcenou chlorellu, špetku sušeného zázvoru (nebo trochu čerstvého) a doplňte moukou tak, aby vznikla hustá kaše. Kaši naneste na hrudník, obvažte bavlněnou plenou a ručníkem. Nechte působit 2 až 3 hodiny, ne déle. Můžete opakovat vícekrát za den, vždy však s novou várkou.

Olejový zábal

Pokud trpíte suchým kašlem, je výborný použít olejový zábal. Stačí jedna jediná ingredience, a to rostlinný olej.

Olej zahřejte na teplotu těla a namočte do něj starou plenu. Tu přiložte na hrudník, případně i na záda, obvažte další plenou a překryjte ručníkem. Nechte působit půl hodiny až hodinu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?