Vyrobte si lanýžovou omáčku

 Recepty 
09. října 2017 07:43 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Steak s lanýžovou omáčkou. Internet
Lanýže - celosvětově uznávaná lahůdka. Díky své nezaměnitelné chuti a aroma jsou vyhledávanou pochoutkou po celém světě.

Lanýže jsou pochoutka, kterou gurmáni považují za luxus, delikatesu a poklad, za kterým se jezdí jen na několik málo míst na světě. 

Lanýže se dělí na několik druhů. Nejdražší je bílý lanýž (Tuber magnatum), který se od lanýžových sběračů vykupuje kolem 1 200 eur za kilo (cca 33 000 korun). Cena v České republice se pak může vyšplhat až na 80 000 korun.

Cena se ale neurčuje jenom podle druhu lanýže, ale také podle jeho velikosti. Čím větší, tím dražší, podobně jako třeba u diamantů. Ostatně lanýžům se říká diamanty kuchyně. Největší úlovky sběračů se většinou draží a ceny se šplhají závratně vysoko. Zřejmě nejdražší byl bílý „lanýž století“ o váze 1,5 kilogramu, který se v roce 2007 vydražil za neuvěřitelných 330 000 dolarů (v přepočtu cca 8,4 milionu korun). 


Bílý lanýž má ze všech lanýžů nejsilnější aroma a většině milovníků jídla nějakou dobu trvá, než se k němu „projedí“ a jsou schopni ocenit jeho chuť a vůni. Bílý lanýž se hodí třeba do salátů, na vajíčka nebo do omelety, hodí se ale i třeba na mušle sv. Jakuba. Lanýže doporučují odborníci neloupat, pouze důkladně omýt kartáčkem pod vodou.

Příprava lanýžové omáčky

Lanýže si zvládnete připravit i doma v kuchyni. V čerstvém stavu si tuto houbu můžete pořídit ve specializovaných obchodech. I když se jedná po kaviáru o druhou nejdražší surovinu, při vaření jich spotřebujete jen malé množství.

Ingredience:

300 ml smetany, 150 g vývaru z kuřete, 80 ml bílého vína, 1 lžíce lanýžového másla, citron (šťáva), pálivá pepřová omáčka, trocha worchestru, pepř, sůl

Postup:

Do teplého kuřecího vývaru přilijeme víno a vaříme tak dlouho, dokud se nám nevyvaří zhruba 1/3 tekutiny.

Přidáme lanýžové máslo nebo houbovou pastu a přilijeme smetanu.

Nakonec omáčku dochutíme citrónovou šťávou, worcesterskou a pepřovou omáčkou, podle chuti opepříme a osolíme.

Lanýžová omáčka se hodí k rybám, telecímu masu, křepelce i steakům.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve