Pozor na nebezpečný mikrospánek! Jak spolehlivě zahnat únavu v autě

 Zdraví 
07. října 2017 08:00 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jakmile začínáte cítit únavu za volantem, musíte jí aktivně čelit. Shutterstock
Když řidiče přepadne únava a hrozí mikrospánek, znamená to ohrožení pro něho i jeho okolí. Každý by proto měl vědět, jak se s únavou vypořádat.

Buďte prozíraví

Většina z nás plánuje cestu dopředu. Snažte se proto situaci extrémního vyčerpání předejít. Před cestou se dobře vyspěte, buďte v pohodě a při jízdě se snažte nestresovat. I když pojedete v koloně, říkejte si, že je důležité, abyste dojeli zdraví. Je jasné, že pokud stíháme letadlo, může to být problém. Jestliže ale víme, jak to na českých silnicích vypadá, měli bychom k letadlu vyrazit s mnohahodinovým předstihem.

Prozíravost ale také znamená, že si na delší cesty sbalíte do auta dobrou svačinu a pití. Pokud je to možné, necestujte sami. Hovorný spolujezdec, který není svým hovorem současně otravný, je nejlepší vzpruha. Nutí vás reagovat a hlídá, jestli neusínáte.

Samozřejmostí je, že si pustíte rádio či oblíbenou hudbu, která má raději svižnější tempo. Neberte ohled na případné spolujezdce, kteří chtějí spát. Důležitější jste vy, řidič či řidička, vy usnout nesmíte a musíte všechny dovézt bezpečně do cíle.

Jakou svačinu

Svačina pro řidiče by rozhodně neměla být těžká bageta s řízky a majonézou. Takové jídlo sice v nouzi nejvyšší také pomůže, ale ve výsledku váš spíš uspí, protože je příliš těžké na trávení. Vynikající je ovoce nebo zelenina. Takový banán či jablko dodají rychlé cukry, vodu i vlákninu, osvěží, doplní minerály. K pití se hodí samozřejmě obyčejná voda. Můžete použít nějakou příjemnou i perlivou minerálku. Bublinky vás při cestě více proberou. Pokud je vaše krize za volantem příliš velká, nerozpakujte se a použijte i jinak proklínané kolové nápoje anebo různé energetické drinky. Pokud musíte dojet a nepijete je každý den ani týden, jednou za měsíc vám neuškodí.

Nepodceňujte přestávky a pohyb

Řidiči někdy pod dojmem, že přestávka zdržuje a oddaluje už tak vzdálený cíl, nechtějí zastavovat. To je ovšem veliká chyba. Není třeba zastavovat často, ale pokud jste opravdu unavení, pak zastávka na toaletu, nákup kávy či pálivé žvýkačky a trocha tělocviku na odpočívadle udělá divy. Ztratíte třeba deset minut, ale minimálně další půl hodiny až hodinu máte dost energie na jízdu.

Pokud nic nezabere, zastavte

Může se ale stát, že vyčerpáte všechny možnosti a stejně nic nepomáhá. Cítíte, jak vás přemáhá spánek. V takovém případě při nejbližší možnosti zastavte. Auto dobře zabrzděte a chvilku spěte. Nebude to žádný kvalitní spánek, ale i půlhodina odpočinku vám dodá obrovskou sílu a vy dojedete do cíle v pořádku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47