Základní předsevzetí pro zdraví, která je potřeba přijmout do nového roku

 Zdraví 
04. ledna 2021 08:13 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Jak žít v novém roce šťastněji a zdravěji Depositphotos
Každý chce stárnout elegantně, něco pro to můžeme udělat hned. Třeba novoročním předsevzetím, že se o sebe budeme více starat, a to v oblasti krásy, cvičení i životního stylu.

Upřednostnění vaší osobní pohody je prvním krokem ke splnění kteréhokoli z vašich dalších novoročních cílů. Připravte se na zdravý rok s odbornými doporučeními pro vše od lepšího spánku po jednodušší péči o pleť.

Buďte pozitivní

Kardioložka Nieca Goldberg doporučuje začít s mírně netradiční změnou: "Myslím, že jednou z prvních věcí, na které by se lidé měli zaměřit, je pozitivní výhled,“ říká. "To je sice v současné době velmi těžké, ale mít pozitivní výhled, má skutečně vliv na kardiovaskulární zdraví. Víme, že lidé s pozitivním pohledem na věc mají nižší výskyt srdečních onemocnění a lepší profily rizikových faktorů srdečních onemocnění.“ To v praxi může znamenat, že zkrátíte čas, po který sledujete negativní zprávy, pustíte se do každodenní meditace nebo zvolíte něco jiného, co vám přináší dobrou náladu. "Je to opravdu o tom udělat rozhodnutí, že budeme pozitivní. Jde o péči o vaše duševní zdraví,“ říká Goldberg.

Provětrejte dobré recepty

Už nějakou dobu se do restaurací nechodí a ještě to zřejmě nějaký čas potrvá. Více vaříme doma, a to je příležitost, jak se zlepšit v našich kulinářských schopnostech. "Soustřeďte se na to, jak připravujete doma skvělá jídla, která jsou zdravá,“ říká Goldberg. Pusťte se do pečení a grilování místo smažení, vyhledejte si nové zdravé recepty, vyzkoušejte nové exotické kuchyně, koření a bylinky. Používejte přísady sladěné s kardiovaskulárním zdravím, jezte více ovoce a zeleniny a celozrnných potravin.

Nevyhýbejte se lékařům

Nový rok je ideální chvílí pro návštěvu praktického lékaře, zubaře a jakýchkoli specialistů, ke kterým jsme v roce 2020 kvůli pandemii moc nechodili. Můžete si také zajít k výživovému specialistovi a poradit se o zdravějším stylu stravování.

Připravte si pohybový plán

Pokud ještě nemáte zavedený pevný cvičební plán, v novém roce to bude vaše priorita. "Cvičení bylo vždy spojeno s dobrým kardiovaskulárním zdravím, ať už jde o aerobní cvičení, chůzi, běh, plavání, tanec, zkrátka cokoli, při čem pohybujete svými velkými svaly,“ říká Goldberg. Doporučuje 30 minut denně mírného cvičení. Pokud máte ale ke cvičení odpor, pak udělejte alespoň 10 000 kroků denně.

Vylepšete svoje spánkové návyky

Nastavení správných spánkových návyků, jako je důsledná večerní a ranní rutina, omezení používání mobilů a počítačů před spaním a sedm až osm hodin spánku každou noc, může zlepšit vaše celkové zdraví, jak poznamenává doktorka Goldberg. "Nedostatek spánku zvyšuje krevní tlak, hladinu kortizolu a hladinu cukru v krvi,“ říká. Dodržujte správnou spánkovou rutinu i o víkendech.

Zefektivněte svou péči o pleť

Pokud jde o vaši každodenní péči o pleť, méně je více, jak říká dermatoložka Whitney Bowe. "Rozhodněte se pro efektivnější rutinu pouze se základními věcmi a omezte se maximálně na tři kroky každé ráno a každý večer.“ Vaše ráno by mělo zahrnovat jemné čištění, sérum s vitaminem C a hydratační krém.

Večer si očistěte obličej, odličte a střídejte ošetření pleťi následnovně: Dva večery v týdnu použijte sérum s alfa hydroxykyselinami, tedy s kyselinou glykolovou nebo kyselinou mléčnou, a poté naneste hydratační krém "Další večery použijte hydratační sérum s kyselinou hyaluronovou nebo sérum s retinolem a poté hydratační krém," říká Bowe.

Choďte ven

Pravidelně choďte do přírody i v zimních měsících. I když nesvítí sluníčko. Hlídejte si ale, abyste měli dostatek vitaminu D, který získáváme právě především ze sluníčka. Jeho nedostatek může vést ke změnám nálady, únavě i bolesti svalů a kostí. V zimě vitamin D můžete čerpat zejména z doplňků stravy. Dále čtěte: Co je zelená středomořská dieta, kterou podporuje i věda, a jak funguje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod