Horká čokoláda zahřeje i zachutná. Naučte se bílou, malinovou či pudinkovou

 Ostatní 
29. prosince 2020 17:18 / Marie Popelková
  2   0
📷
4 fotografie v galerii
Horká čokoláda může být i zdravá Depositphotos
Dát si v zimě horkou čokoládu, je skvělý nápad. Kromě toho, že výborně chutná, ještě vás skvěle zahřeje. Navíc si ji můžete docela snadno připravit i sami doma. A nemusíte si pochutnat jen na klasické horké čokoládě, s tímto nápojem lze totiž krásně experimentovat.

Horkou čokoládu milují děti i dospělí. A rozhodně nejde o žádný moderní nápoj, naopak historie čokoládového nápoje sahá opravdu do hlubokých dějin. Čokoládová historie se začala psát v období před více než 3 000 lety. V té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Po zániku jejich říše ve 4. století našeho letopočtu se na tomto území usadili Mayové, kteří první uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů.

Až teprve okolo roku 1590 svět spatřil čokoládový nápoj podobný tomu dnešnímu. Recept sestavili španělští mniši, kteří do něj přidali med, vanilku a surový cukr. Byl to vlastně základ dnešního receptu na výrobu čokolády.

Co se týká spotřeby čokolády, zdaleka v celosvětovém měřítku nepatříme mezi její největší konzumenty. Pomyslný žebříček vede Švýcarsko (12,3 kg na osobu a rok), následuje Německo, Belgie, Anglie, Rakousko a Norsko. Teprve pak je Česká republika (5,5 kg na osobu a rok). Za námi se drží USA, Austrálie, Itálie, Španělsko, Japonsko a poslední je Čína, kde je spotřeba čokolády 0,1 kg na osobu a rok.

Hříšně dobrá

Popíjení horké čokolády si mnoho lidí odpírá z toho důvodu, že jde o kalorickou bombu. Když si ale nápoj dopřejete jen jednou za čas, svět se nezboří. Navíc i čokoláda může být zdraví prospěšná, obzvláště, pokud obsahuje hodně kakaa. Minimální obsah kakaa by měl být 70 %, pak si můžete v čokoládě užívat i její pozitivní účinky. A je jich více než dost:

  • Pomáhá bojovat proti stárnutí. Kakao je totiž bohaté na antioxidanty. Dokonce více než borůvky nebo brusinky.
  • Obsahuje hodně vlákniny, ve 100 g je cca 11 g vlákniny. Jen pro porovnání, 100 g poctivého celozrnného chleba obsahuje jen 7  g vlákniny. Vláknina zlepšuje trávení, pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, může pomoci v prevenci cukrovky a některých typů rakoviny (např. tlustého střeva).
  • Je bohatá na živiny. Ve 100 g hořké čokolády se 70 % kakaa najdete 98 % doporučené denní dávky manganu, 89 % doporučené denní dávky mědi, 67 % doporučené denní dávky železa, 58 % doporučené denní dávky hořčíku a další přínosné látky.
  • Přispívá k prevenci infarktu, protože kakao bojuje se škodlivým cholesterolem, zároveň také zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu.
  • Zlepšuje prokrvení a snižuje krevní tlak. O tom, že kakao přispívá k prevenci kardiovaskulárních chorob, potvrzuje hned několik studií.
  • Snižuje riziko cukrovky.
  • Stimuluje mozek a pomáhá prevenci Alzheimerovy choroby.
  • Snižuje stres - čokoláda totiž stimuluje produkci hormonu fenyletylaminu, který zlepšuje náladu.

Horká čokoláda čtyřikrát jinak

Zkuste si horkou čokoládu připravit i doma. Není to nic složitého. Přinášíme vám čtyři varianty. 

Kvalitní horká čokoláda s chilli

Opravdu pravá horká čokoláda se připravuje z kvalitní tabulkové čokolády. Ta by měla být hořká a mít obsah kakaa 50 až 70 %. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte k ní půl litru mléka a čtvrt litru smetany. Směs pomalu zahřívejte a důkladně míchejte. V misce rozšlehejte vejce a to pak k čokoládě s mlékem a smetanou přimíchejte. Nápoj dochuťte skořicí, mletou vanilkou a drceným chilli.

Bílá čokoláda

Pokud chcete, můžete si připravit i bílou horkou čokoládu. I mezi bílými čokoládami totiž existují kvalitní produkty. Ty nejlepší obsahují jen kakaové máslo, sladidlo a sušené mléko. Nejkvalitnější bílé čokolády obsahují přes 30 % kakaového másla, ty absolutně špičkové ho obsahují až 45 %. A co budete pro přípravu dvou porcí horké bílé čokolády potřebovat?

  • 400 ml mléka
  • 200 g bílé čokolády
  • 1 ks vanilkového lusku

Mléko zahřejte a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Přidejte nalámanou čokoládu a nechte rozpustit. Poté přilijte 100 ml smetany, prohřejte a můžete rozlévat.

Malinová čokoláda

Z kvalitní bílé čokolády si můžete vyrobit i malinovou horkou pochoutku. Co budete potřebovat?

  • 100 g bílé čokolády
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání (30 %)
  • 2 lžíce lyofilizovaných malin (mrazem sušené)
  • 2 kapky růžového potravinářského barviva

Rozlámanou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Mléko a 100 ml smetany zahřejte těsně pod bod varu a odstavte z ohně. K teplému mléku přimíchejte rozdrcené lyofilizované maliny a pár kapek růžového barviva. Do rozehřáté čokolády přidávejte postupně po třetinách mléčnou směs. Dobře promíchejte, rozdělte do připravených skleniček a ozdobte šlehačkou, kterou ušleháte ze zbylé smetany.

Pudinková čokoláda

Vyzkoušet můžete také výbornou pudinkovou čokoládu, která je tak hustá, že ji můžete pojídat lžičkou.

  • 250 ml mléka
  • 10 gramů vanilkového nebo čokoládového pudinku (1 vrchovatá lžíce)
  • pár kostek čokolády
  • 2 lžičky cukru
  • 1/4 lžičky skořice
  • šlehačka na ozdobu

Z mléka odeberte asi 1/4 hrnku a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Zbylé mléko a cukr přiveďte k varu. Metličkou vmíchejte rozmíchaný pudink a pár kostek čokolády (bílé či tmavé) a za stálého míchání vařte 2 minuty. Ochutnejte a podle chuti doslaďte. Kdo chce, může přidat mléko a čokoládu naředit, záleží na vás, jak moc chcete čokoládu hustou. Dochuťte skořicí. Nalijte do sklenic a ihned podávejte se šlehačkou nebo samotné. O účincích čokolády na pleť jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Soud rozhodl: Manželka De Nira nedostane polovinu jeho majetku. Rozvod by ho zruinoval

Styl

Detoxikační náplasti na nohy mohou vyvolat alergickou reakci. Neexistuje navíc důkaz, proč by měly fungovat

Tech

Rychlé pulzní laserové zbraně budou za několik let pálit z amerických stíhaček

Zavřít reklamu