Horká čokoláda zahřeje i zachutná. Naučte se bílou, malinovou či pudinkovou
Horkou čokoládu milují děti i dospělí. A rozhodně nejde o žádný moderní nápoj, naopak historie čokoládového nápoje sahá opravdu do hlubokých dějin. Čokoládová historie se začala psát v období před více než 3 000 lety. V té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Po zániku jejich říše ve 4. století našeho letopočtu se na tomto území usadili Mayové, kteří první uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů.
Až teprve okolo roku 1590 svět spatřil čokoládový nápoj podobný tomu dnešnímu. Recept sestavili španělští mniši, kteří do něj přidali med, vanilku a surový cukr. Byl to vlastně základ dnešního receptu na výrobu čokolády.
Co se týká spotřeby čokolády, zdaleka v celosvětovém měřítku nepatříme mezi její největší konzumenty. Pomyslný žebříček vede Švýcarsko (12,3 kg na osobu a rok), následuje Německo, Belgie, Anglie, Rakousko a Norsko. Teprve pak je Česká republika (5,5 kg na osobu a rok). Za námi se drží USA, Austrálie, Itálie, Španělsko, Japonsko a poslední je Čína, kde je spotřeba čokolády 0,1 kg na osobu a rok.
Hříšně dobrá
Popíjení horké čokolády si mnoho lidí odpírá z toho důvodu, že jde o kalorickou bombu. Když si ale nápoj dopřejete jen jednou za čas, svět se nezboří. Navíc i čokoláda může být zdraví prospěšná, obzvláště, pokud obsahuje hodně kakaa. Minimální obsah kakaa by měl být 70 %, pak si můžete v čokoládě užívat i její pozitivní účinky. A je jich více než dost:
- Pomáhá bojovat proti stárnutí. Kakao je totiž bohaté na antioxidanty. Dokonce více než borůvky nebo brusinky.
- Obsahuje hodně vlákniny, ve 100 g je cca 11 g vlákniny. Jen pro porovnání, 100 g poctivého celozrnného chleba obsahuje jen 7 g vlákniny. Vláknina zlepšuje trávení, pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, může pomoci v prevenci cukrovky a některých typů rakoviny (např. tlustého střeva).
- Je bohatá na živiny. Ve 100 g hořké čokolády se 70 % kakaa najdete 98 % doporučené denní dávky manganu, 89 % doporučené denní dávky mědi, 67 % doporučené denní dávky železa, 58 % doporučené denní dávky hořčíku a další přínosné látky.
- Přispívá k prevenci infarktu, protože kakao bojuje se škodlivým cholesterolem, zároveň také zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu.
- Zlepšuje prokrvení a snižuje krevní tlak. O tom, že kakao přispívá k prevenci kardiovaskulárních chorob, potvrzuje hned několik studií.
- Snižuje riziko cukrovky.
- Stimuluje mozek a pomáhá prevenci Alzheimerovy choroby.
- Snižuje stres - čokoláda totiž stimuluje produkci hormonu fenyletylaminu, který zlepšuje náladu.
Horká čokoláda čtyřikrát jinak
Zkuste si horkou čokoládu připravit i doma. Není to nic složitého. Přinášíme vám čtyři varianty.
Kvalitní horká čokoláda s chilli
Opravdu pravá horká čokoláda se připravuje z kvalitní tabulkové čokolády. Ta by měla být hořká a mít obsah kakaa 50 až 70 %. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte k ní půl litru mléka a čtvrt litru smetany. Směs pomalu zahřívejte a důkladně míchejte. V misce rozšlehejte vejce a to pak k čokoládě s mlékem a smetanou přimíchejte. Nápoj dochuťte skořicí, mletou vanilkou a drceným chilli.
Bílá čokoláda
Pokud chcete, můžete si připravit i bílou horkou čokoládu. I mezi bílými čokoládami totiž existují kvalitní produkty. Ty nejlepší obsahují jen kakaové máslo, sladidlo a sušené mléko. Nejkvalitnější bílé čokolády obsahují přes 30 % kakaového másla, ty absolutně špičkové ho obsahují až 45 %. A co budete pro přípravu dvou porcí horké bílé čokolády potřebovat?
- 400 ml mléka
- 200 g bílé čokolády
- 1 ks vanilkového lusku
Mléko zahřejte a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Přidejte nalámanou čokoládu a nechte rozpustit. Poté přilijte 100 ml smetany, prohřejte a můžete rozlévat.
Malinová čokoláda
Z kvalitní bílé čokolády si můžete vyrobit i malinovou horkou pochoutku. Co budete potřebovat?
- 100 g bílé čokolády
- 100 ml plnotučného mléka
- 200 ml smetany ke šlehání (30 %)
- 2 lžíce lyofilizovaných malin (mrazem sušené)
- 2 kapky růžového potravinářského barviva
Rozlámanou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Mléko a 100 ml smetany zahřejte těsně pod bod varu a odstavte z ohně. K teplému mléku přimíchejte rozdrcené lyofilizované maliny a pár kapek růžového barviva. Do rozehřáté čokolády přidávejte postupně po třetinách mléčnou směs. Dobře promíchejte, rozdělte do připravených skleniček a ozdobte šlehačkou, kterou ušleháte ze zbylé smetany.
Pudinková čokoláda
Vyzkoušet můžete také výbornou pudinkovou čokoládu, která je tak hustá, že ji můžete pojídat lžičkou.
- 250 ml mléka
- 10 gramů vanilkového nebo čokoládového pudinku (1 vrchovatá lžíce)
- pár kostek čokolády
- 2 lžičky cukru
- 1/4 lžičky skořice
- šlehačka na ozdobu
Z mléka odeberte asi 1/4 hrnku a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Zbylé mléko a cukr přiveďte k varu. Metličkou vmíchejte rozmíchaný pudink a pár kostek čokolády (bílé či tmavé) a za stálého míchání vařte 2 minuty. Ochutnejte a podle chuti doslaďte. Kdo chce, může přidat mléko a čokoládu naředit, záleží na vás, jak moc chcete čokoládu hustou. Dochuťte skořicí. Nalijte do sklenic a ihned podávejte se šlehačkou nebo samotné. O účincích čokolády na pleť jsme psali zde.