Zajímavosti z natáčení legendárního filmu Jak dostat tatínka do polepšovny

 Retro 
26. prosince 2020 10:51 / Eva Vogelová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Tomáš Holý se stal ve velmi útlém věku dětskou hereckou legendou Archiv ČT
Rodinnou komedii Jak dostat tatínka do polepšovny si musel zamilovat každý. Jde o volné pokračování snímku Jak vytrhnout velrybě stoličku, které natočila režisérka Marie Poledňáková v roce 1978. Hlavní roli ztvárnili tři herci. Tomáš Holý, který se ve velmi útlém věku stal dětskou hereckou legendou. Maminku Vašíka si zahrála Jana Preissová a tatínka František Němec. Zajímavý není pouze samotný snímek, ale i události, které se staly během natáčení. Přečtěte si o nich.

Pokud se na film Jak dostat tatínka do polepšovny nebudete dívat jen dětskýma očima, zjistíte, že nejde pouze o komediální snímek. Vaškovi rodiče si prochází poměrně komplikovaným vztahem. Snaží se k sobě najít cestu, i když mají rozdílné představy a názory o životě. První díl neměl být komedií, nýbrž dramatem. Komediální snímek z něj udělal až během natáčení Tomáš Holý svým bezprostředním vystupováním. Na film se můžete podívat 26.12. na ČT.

Vznik pokračování měli na svědomí sami herci

Na konci natáčení snímku Jak vytrhnout velrybě stoličku začali herci uvažovat o tom, jak by se příběhy jednotlivých postav mohly dále vyvíjet. Svými nápady inspirovali režisérku Marii Poledňákovou k natočení volného pokračování Jak dostat tatínka do polepšovny.

Jana Preissová si málem Annu podruhé nezahrála

Herečka Jana Preissová velice bedlivě zvažovala, zda hrát i ve snímku Jak dostat tatínka do polepšovny. Zjistila totiž, že je těhotná a měla obavy, aby se jí během natáčení něco nepřihodilo. Nakonec ji naštěstí přesvědčil její muž Viktor Preiss. Těžko si dnes dokážeme představit, že by ji mohla nahradit jiná herečka.

Pád herce ze skály byl skutečný

Ve snímku je jedna scéna, kdy Luboš padá ze skály. Málokoho by napadlo, že nebyla nahraná. Šlo o nešťastnou náhodu, která se skutečně během natáčení stala. Skála byla po dešti mokrá, takže lézt po ní nebylo ani trochu bezpečné.

„My jsme ale museli točit. A já jsem utrhl chyt. Muž, který mě jistil byl naštěstí duchapřítomný a zatáhl za lano,“ vysvětluje František Němec. Událost mohla dopadnout tragédií. Herec měl z nepříjemného zážitku pouze odřené nohy. Nic vážnějšího se mu nestalo. Dále čtěte: Popularita filmů o Švejkovi od premiéry neklesla. Rudolf Hrušínský musel kvůli ikonické roli hodně přibrat.

Štáb nalil do studny teplou vodu

Nepochybně si vzpomenete na scénu, kdy děda na Vaška pumpoval vodu ze studny. Štáb ji naplnil teplou vodou. Z Tomáše Holého začala stoupat pára, protože večer byla zima. Všichni se začali hlasitě smát. Scéna byla natáčená znovu a z pumpy už tekla studená voda, což byl pro malého herce šok. Údajně nevěděl, zda se má smát či brečet.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve