Zkuste to letos jinak. Několik tipů na zdravější a štíhlejší Vánoce

 Zdraví 
21. prosince 2020 17:00 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Salát bez majonézy může být zdravější alternativou Pixabay
Každoročně jsou vánoční svátky a Silvestr zdrojem zdravotních potíží. Je to hlavně kvůli přemíře jídla a nevhodným kombinacím. Zkusíme vysvětlit, co lze udělat jinak.

Kdo chce držet tradiční Vánoce, ten si koleduje o žlučníkový záchvat či o zkažený žaludek. Důvodem není ani tolik skutečnost, že si dáme smaženého kapra se salátem, jako spíš další okolnosti.

Salát s rybou zdravě

Přitom zdravé Vánoce nemusejí znamenat, že se zřekneme oblíbené kombinace salátu s rybou. Jídlo se dá ale připravit jinak. Zajímavým námětem může být ryba restovaná na pánvi bez trojobalu, či dokonce ještě lépe pečená v troubě. Můžete si připravit kapra, ale také lososa či pstruha nebo nějakou jinou oblíbenou rybu. Děti ocení každopádně rybu bez kostí. Lze udělat i trojobal a zvolit horkovzdušnou troubu či horkovzdušnou fritézu, která omezí tučnost i přepalování na pánvi.

Salát lze odlehčit buď kombinací majonézy se smetanovým jogurtem či zakysanou smetanou. Případně můžete majonézu vynechat úplně a použít jen zakysanou smetanu či jogurt. Chuť bude mírně jiná, ale vše bude rozhodně stravitelnější. K úvaze jsou i saláty bez majonézy, do nichž se přidává třeba jen olivový olej. Jsou velmi chutné a zdravé.

Zdravé cukroví

Problém cukroví je několikanásobný. Jednak obsahuje mnoho cukru, ale také mnoho tuku, a to ještě často toho nezdravého, a sice tuku ztuženého, který je nejškodlivější. Problémem je i velký podíl mouky. Snažte si vyrábět cukroví naopak se značným podílem kokosu, vajec, sušeného nedoslazovaného ovoce, pravého kakaa, vysokoprocentní čokolády, případně másla či kokosového oleje. Místo mouky vyzkoušejte namleté ovesné vločky. Uvidíte, že výsledek bude příjemný, chutný a mnohonásobně zdravější. I zde ale platí zásada o nepřejídání se. Sebezdravější cukroví škodí, pokud je ho mnoho. Naopak není ani neštěstí sníst pár kousků klasického cukroví. Pár ale obvykle znamená dva kusy.

Vzpomeňte na dávné tradice

Není od věci si během Vánoc vzpomenout i na různé staré tradice, které také bránily tomu, abychom si zkazili žaludek. Nejzákladnější požadavek Štědrého dne byl v půstu, který byl ukončen až bohatší večeří. Půst neměl jen náboženský význam, ale i zdravotní. Naši předkové dobře věděli, že pokud by se nacpávali celý den a pak v tom pokračovali ještě i večer, asi by jim nebylo dobře. Není proto od věci se od nich inspirovat. Vedle toho ale existovaly i další zajímavé tradice v podobě vánočních pokrmů, které byly radikálně odlišné od těch našich. Nejídávaly se řízky ani kapr. Salát se objevuje v povědomí až někdy během druhé světové války. Spíš se jedl houbový či černý kuba, bílá neslazená vánočka, pokrmy ze sušeného ovoce, jídávaly se luštěniny s představou, že se tak zmnoží rodinné finance. Hrách a čočka dříve nesměly o Vánocích chybět. Více o luštěninách si přečtěte zde. Hojnost zajišťovalo jen cukroví, které se peklo už od adventu. To mělo být k dispozici po celou dobu svátků. Bylo ale vzácné, protože lidé jinak neměli ke sladkému příliš přístup.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve