Aby se bramborový salát rychle nezkazil, je nutné dodržet několik pravidel při přípravě i skladování

 Ostatní 
22. prosince 2020 10:05 / Eva Vogelová
  5
📷
6 fotografií v galerii
Bramborový salát nesmí na štědrovečerní tabuli v žádné domácnosti chybět Depositphotos
Bramborový salát je tradiční pochoutka, po které se spousta lidí může utlouct. Bez něj si málokdo dokáže představit Štědrý den. Někteří si připraví větší množství, aby ho mohli jíst i několik dní. Pokud plánujete udělat to samé, musíte dodržet několik pravidel během přípravy a skladování. Mohl by se vám totiž poměrně brzy zkazit.

Připravit si na štědrovečerní tabuli bramborový salát se smaženým kaprem se stalo tradicí. Vznikla však poměrně nedávno. Do českých domácnosti se dostala teprve za socialismu. Většina lidí chce bramborový salát jíst i v dalších dnech. Háček je v tom, že se rychle kazí a mohl by vám způsobit střevní potíže. Nepochybně nechcete zbytek vánočních svátků strávit na toaletě. Proto striktně dodržujte několik pravidel, aby vydržel dlouho poživatelný.

Nezanedbávejte důkladná hygienická opatření

Mnoho lidí si neuvědomuje, že při přípravě bramborového salátu musí dodržovat důkladnější hygienu než u jiných jídel. Má to velmi jednoduchý důvod. Čím méně se dostane bakterií do salátu, tím déle bude poživatelný. Pokud se v něm rozmnoží rychle, salát už nezachráníte. Můžete tomu však předejít.

Ingredience poctivě opláchněte a pečlivě umyjte i nože s prkénky. Během přípravy si umyjte ruce mýdlem alespoň dvakrát. Po krájení jednotlivých potravin prkénko raději vyčistěte. Pokud tento proces nechcete podstupovat, kupte si speciální sterilizovanou směs do bramborového salátu.

Při přípravě salátu vynechte cibuli

Někteří si myslí, že za velmi krátkou trvanlivost bramborového salátu může majonéza. Ta je však neškodná, protože prošla pasterizací. Za rychlé zkažení salátu může většinou cibule. Uvolňuje se z ní totiž šťáva, která má na trvanlivost salátu poměrně velký vliv. V případě, že ji tam chcete dát za každou cenu, polijte ji horkou a následně studenou vodou. Některé bakterie se tím zlikvidují.

Nenechávejte bramborový salát dlouho mimo lednici

Na skladování salátu není nic těžkého. Necháte ho ve větší míse, kterou zakryjete. Nandejte ho na talíře a hned zase vraťte do lednice. Pokojová teplota mu rozhodně nesvědčí. Neměli byste ze salátu zbytečně ujídat, protože se do něj dostanou bakterie z vašich úst, což opět může vést k rychlejšímu zkažení.

Lžíce do misky se salátem nepatří

Hotový salát nabírejte čistou lžící, kterou nenechávejte v misce se salátem. Jde o častou chybu, která má zásadní vliv na rychlejší rozmnožování bakterií. Dále čtěte: Budete letos péct vánočku? Vyvarujte se některých chyb, kvůli kterým se vám nemusí povést.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve