Aby se bramborový salát rychle nezkazil, je nutné dodržet několik pravidel při přípravě i skladování
Připravit si na štědrovečerní tabuli bramborový salát se smaženým kaprem se stalo tradicí. Vznikla však poměrně nedávno. Do českých domácnosti se dostala teprve za socialismu. Většina lidí chce bramborový salát jíst i v dalších dnech. Háček je v tom, že se rychle kazí a mohl by vám způsobit střevní potíže. Nepochybně nechcete zbytek vánočních svátků strávit na toaletě. Proto striktně dodržujte několik pravidel, aby vydržel dlouho poživatelný.
Nezanedbávejte důkladná hygienická opatření
Mnoho lidí si neuvědomuje, že při přípravě bramborového salátu musí dodržovat důkladnější hygienu než u jiných jídel. Má to velmi jednoduchý důvod. Čím méně se dostane bakterií do salátu, tím déle bude poživatelný. Pokud se v něm rozmnoží rychle, salát už nezachráníte. Můžete tomu však předejít.
Ingredience poctivě opláchněte a pečlivě umyjte i nože s prkénky. Během přípravy si umyjte ruce mýdlem alespoň dvakrát. Po krájení jednotlivých potravin prkénko raději vyčistěte. Pokud tento proces nechcete podstupovat, kupte si speciální sterilizovanou směs do bramborového salátu.
Při přípravě salátu vynechte cibuli
Někteří si myslí, že za velmi krátkou trvanlivost bramborového salátu může majonéza. Ta je však neškodná, protože prošla pasterizací. Za rychlé zkažení salátu může většinou cibule. Uvolňuje se z ní totiž šťáva, která má na trvanlivost salátu poměrně velký vliv. V případě, že ji tam chcete dát za každou cenu, polijte ji horkou a následně studenou vodou. Některé bakterie se tím zlikvidují.
Nenechávejte bramborový salát dlouho mimo lednici
Na skladování salátu není nic těžkého. Necháte ho ve větší míse, kterou zakryjete. Nandejte ho na talíře a hned zase vraťte do lednice. Pokojová teplota mu rozhodně nesvědčí. Neměli byste ze salátu zbytečně ujídat, protože se do něj dostanou bakterie z vašich úst, což opět může vést k rychlejšímu zkažení.
Lžíce do misky se salátem nepatří
Hotový salát nabírejte čistou lžící, kterou nenechávejte v misce se salátem. Jde o častou chybu, která má zásadní vliv na rychlejší rozmnožování bakterií. Dále čtěte: Budete letos péct vánočku? Vyvarujte se některých chyb, kvůli kterým se vám nemusí povést.