V posledních letech dělá fitness trenéra kde kdo. Jak se nenapálit a vybrat si kvalitního

 Ostatní 
22. června 2020 13:50 / Klára Kučerová
  0
📷
5 fotografií v galerii
S dobrým osobním trenérem můžete vidět rychlé výsledky Depositphotos
Radikální proměna životní stylu stojí úsilí i čas. Se správnou stravou i cvičením může pomoct zkušený osobní trenér. Ne všichni jsou však vhodnými kandidáty. Fitness trenér by měl disponovat, kromě kvalitního vzdělání a praxe, také schopností správně motivovat a zbytečně nesrážet sebevědomí.

Důvodů, proč se rozhodnout k razantnější změně životního stylu, může být několik. Někdo touží po štíhlé postavě, jiní chtějí svaly, někoho trápí zdravotní potíže a někdo chce mít ze sebe hlavně dobrý pocit. Ne každý člověk má však natolik silnou vůli, aby u cvičení a vyvážené stravy vydržel. Dobrý osobní trenér může pomoci nejen se správným provedením cviků a vhodným jídelníčkem, ale i dlouhodobou motivací.

Bez vzdělání ani ránu

V posledních letech zažila profese fitness trenérů boom. I z toho důvodu je důležité, věnovat pozornost tomu, komu svěřit své peníze i čas. Ne všichni sportovní koučové jsou zárukou kvality. Bez čeho se profesionální fitness trenér neobejde, je vzdělání. Buď může vystudovat Fakultu tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově, nebo má za sebou kvalitní rekvalifikační kurz akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Takový výcvik má předepsaný počet hodin, jeho minimální délka je 120 hodin. Nejčastěji se však pohybuje kolem 150 hodin. Kurz se skládá z teorie i praxe a na konci by měla být závěrečná zkouška.

V první řadě je dobré se zaměřit na to, jak si klient a trenér sednou po lidské stránce. Pokud ne, je lepší se rozloučit a jít o dům dál. Tréninky by měly být zábavou a potěšením i co se týče osobnosti lektora. Respekt ke klientovi i jeho hranicím je jedním z nejdůležitějších aspektů. Kromě odborných znalostí a praxe by měl umět kouč také správně vést a motivovat. Dokáže tedy rozpoznat, jaké techniky a metody na klienta budou platit. Jedině tak lze dosáhnout dlouhodobějších výsledků.

Hlavně se nenudit

Vhodné je pokládat zvídavé otázky. Zajímat se, jaká je trenérova filosofie ohledně fitness a proč se stal lektorem. Nebojte se být aktivní a vyptat se na reference v daném fitness centru či u klientů. Měl by být také schopen sestavit na míru cvičební plán a poradit alespoň i něco málo v oblasti výživy. Zkušený trenér navíc zajistí, aby fitness plán nebyl nudný. Ve správný čas tak cviky obmění. 

Hledání se vyplatí

Najít opravdu dobrého trenéra může chvíli trvat, úsilí se však vyplatí. Nezkušený, či vyloženě špatný trenér může nevhodně nastaveným cvičebním plánem zhatit vaše snahy ještě, než pořádně začnete. V horším případě to může odnést zdraví. Profesionální přístup i to, že je klientův trénink pro lektora na první místě, je důležitou zárukou správného výběru. Psali jsme také: Úklid nejen doma, ale i v mysli. Metoda KonMari si získala příznivce po celém světě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve