Zdravá strava rozhodně nemusí být drahá. Tipy, jak jíst zdravě a levně
Jíst zdravě je touhou mnohých. Přitom ale mají mnozí pocit, že to vyžaduje nakupování nějakých speciálních potravin, které stojí hodně peněz. Není tomu tak, což si vysvětlíme v následujícím textu.
Co je zdravé
Mezi zdravé potraviny a pokrmy obecně řadíme potraviny, které neškodí danému člověku z důvodů alergií nebo působení zdravotních obtíží a současně umožňují správné fungování organismu. Obecně platí, že zdravé je to, co obsahuje hodně vitaminů, enzymů, probiotik, vlákniny a správný mix bílkovin, tuků a sacharidů. Přitom právě sacharidů nemusí být mnoho, ale protože nějaké obsahuje lecjaká potravina, jde právě o množství a kombinaci s vlákninou.
Z uvedeného pak vyplývá, že mezi zdravé potraviny patří samozřejmě zelenina, ovoce, oříšky, luštěniny, ale i maso a pokud možno celozrnná mouka, pokud možno jiná než pšeničná bílá. A tady se už otevírá prostor pro levné a přitom zdravé vaření.
Opomíjené luštěniny
Ke své škodě při výživě hodně opomíjíme luštěniny, které jsou přitom zdrojem vlákniny i bílkovin. Jsou velmi vhodné i pro vegetariány a vegany. Svým složením jsou jakousi superpotravinou, ale přitom jsou velmi levné a samozřejmě zdravé. Důvodem je patrně to, že jsou připravovány nevhodným způsobem. Proto se už od dětství vypěstoval u mnohých návyk je odmítat. Je známé znechucení dětí, když je ve škole čočka. V podání školních kuchyní hnědá kaše se sladkokyselou příchutí. I čočka nakyselo se dá uvařit chutně, a hlavně do ní nepatří žádný cukr. Ale vedle toho je možné z čočky připravit i mnoho jiných dobrot.
Jeden příklad za všechny
Jedním příkladem proto může být čočkový burger. Jeho základem je čočkový karbanátek, takže pokud nechcete jíst zrovna burgery, můžete klidně jíst čočkový karbanátek s bramborovou kaší či ještě lépe třeba s grilovanou zeleninou. Příprava je velmi jednoduchá.
Namočíte čočku. Uvaříte ji do měkka. Slijete veškerou vodu, a ještě přes síto vymačkáte zbylou tekutinu. Rozdrtíte čočku v míse a podle množství čočky přidáte vejce. Na hrnek vařené čočky přijde jedno. Klasické recepty dále doporučují přidat strouhanku ve zhruba polovičním množství proti čočce. Chcete-li mít pokrm zdravější, doporučujeme rozemlít ovesné vločky. A pak je velmi důležité koření a ochucení. Sůl a česnek je základ. Hodí se trochu čili, ale pak podle vaší chuti přidáte koření na mletá masa, na gyros či nějaké grilovací koření. Podle potřeby můžete dát i pepř. Vypracujete hmotu a buď dáváte smažit na olej nebo volíte zdravější variantu pečení placiček v troubě. Doporučujeme před tepelnou úpravou placičky lehce obalit v mouce. Kdo se chce mouce zcela vyhnout, tento krok může vynechat. Místo drahého masa pro celou rodinu vám jako základ postačí půl kilogramu čočky za dvacet korun, a ještě vám zbyde na druhý den. Jiný nápad jsme publikovali nedávno v článku zde.