Na bolestivé dásně pomáhá mrkev, červená řepa i domácí ústní voda

 Zdraví 
17. června 2020 07:31 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolavé a nateklé dásně jsou problém, který lidé často ignorují Depositphotos
Snad každého někdy potrápí bolavé dásně. Příčin může být celá řada, ale jak se zbavit bolesti? Zkuste to přírodní cestou.

Bolest dásní spousta lidí ignoruje a zlehčuje. Je to dáno i tím, že nebývají tak úporné jako bolest zubů. K hlavním příčinám problémů s dásněmi patří špatná technika čištění zubů, špatné stravovací návyky nebo nadměrná konzumace curku. 

Pitný režim je základ

Pitný režim je základ. Prospějete tak nejenom svému zdraví, ale především i zubům a dásním. Díky častému vyplachování ústní dutiny se zároveň vyplavují mikroorganismy, které se tak nestačí rozmnožit a napáchat vám v ústech tolik škody. Důležité je však brát v potaz fakt, že do pitného režimu nepatří slazené a kofeinové nápoje, které naopak sklovinu narušují. Když už vás ale dásně začnou trápit, zkuste některou z babských rad.

Červená řepa

Míváte problémy s natékáním a bolestí dásní? Snadnou pomocí je šťáva z červené řepy. Díky vysokému obsahu křemíku vám pomůže zpevnit kosti a zuby, ale také pomůže k elasticitě tkání. Nejvíce prospějete tělu, pokud budete šťávu pít pravidelně, ale jestli vám řepa nevoní, stačí, pokud si šťávou vypláchnete ústa. Samozřejmě si pak vyčistěte zuby, protože řepa je poměrně dobrým barvivem.

Kloktejte mrkev

Nejenom řepná, ale také mrkvová šťáva je skvělým dezinfekčním prostředkem proti zánětům dásní, aftům a zánětům mandlí. Čerstvě vymačkanou šťávu kloktejte nebo pijte jako zdravotní nápoj.

Aloe vera na dásně

Pěstujete-li doma léčivou aloe vera, využijte její sílu v boji proti zánětu dásní. Stačí rozříznout její list a šťávou několikrát denně potírat postižené místo.

Domácí ústní voda

Tato ústní voda je opravdu účinná. Stačí jí pětkrát denně vyplachovat ústa a máte po problému. Smíchejte šalvěj, přesličku rolní a mátu, zalijte horkou vodou a nechte louhovat 20 minut. A pokud vás bolest dásní přepadne o víkendu a vy nemáte po ruce žádnou bylinku, vezměte na pomoc obyčejný hřebíček, který má antibakteriální účinky. Toto koření jednoduše můžete cucat nebo si mazat dásně hřebíčkovým olejem. O dalších účincích hřebíčku jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008