Hubnutí v jednotlivém věku. Jak na to ve 20, 30, 40 a 50 letech

 Zdraví 
18. června 2020 08:15 / Šárka Sokolská
  8
📷
4 fotografie v galerii
Metabolismus žen se s přibývajícím věkem zpomaluje Depositphotos
Zatímco ve dvaceti jste mohla jíst prakticky cokoliv, stačí pár let a prakticky přibíráte i z vody. Proč tomu tak je a jak se tedy stravovat, abyste nepřibrala?

My ženy jsme v jistých směrech v nevýhodě. Příroda nám totiž nadělila vyšší podíl tuku než mužům. Průměrné procento tuku bývá u žen mezi 14 a 25 % a s věkem se toto procento ještě zvyšuje. Pokud tato hranice překročí 32 %, hovoříme o obezitě. Muži jsou na tom lépe Jejich procento tuku bývá v průměru o 5 až 10 % menší. A to není ještě zdaleka vše. Kromě většího množství tuku máme také línější metabolismus než muži. 

Ve dvaceti to jde samo

Když je vám dvacet, není co řešit. Pokud je nějaké to kilečko nahoře, stačí přidat pohyb, lehce upravit stravu a hubnutí půjde prakticky samo. Metabolismus v tomto věku je skutečně na vrcholu a pracuje na plné obrátky. Samozřejmě stravováním ve fastfoodech není zrova to, co by tělo potřebovalo, stejně jako přemíra sladkého a alkoholu.

Začíná zpomalování

A je tu třicítka. V tomto věku už začíná metabolismus zpomalovat. Je to ale nespravedlivost, že? Velkou roli v hubnutí hrají také stresové hormony. Jde totiž o období, kdy jsou ženy obvykle na vrcholu svých pracovních i fyzických sil, často zakládají rodinu a snaží se vše skloubit dohromady. Pokud je tedy žena často pod tlakem, hormon kortizol dá tělu povel uložit si tuk na dobu strádání. A shodit tyto tukové zásoby už nebývá tak snadné. 

Jak se stravovat

Pravidelnost je základ zdravého stravování. Jezte malé porce, ale častěji. Ve vašem jídelníčku by se ve velké míře měly objevovat kvalitní bílkoviny, jako je libové maso, luštěniny, ryby a vejce. Vyhýbejte se nadměrné konzumaci sladkého, smaženého a alkoholu. Neodbývejte odpočinek a spánek, který se velkou měrou podílí na hubnutí. A samozřejmě nezapomeňte pravidelně sportovat. Ideální je chůze, běh, fitness, cyklistika a další aerobní sporty.

A je tu čtyřicítka

Oproti tomu, kdy vám bylo 20, spaluje čtyřicetileté tělo přirozeně zhruba o 300 kcal denně méně. V tomto období vám také začíná klesat hormon estrogen. A tělo tak mnohem rychleji ukládá tuky. Tuky se začínají ukládat nejen na stehnech, hýždích a bocích, ale také v oblasti břicha.

Jak se stravovat

Opět zde platí pravidelnost. Jezte často a menší porce, hlavně zeleninu, ovoce a bílkoviny. Ve vaší stravě by také neměla chybět vláknina, která dokáže skvěle zasytit. Vyhýbejte se nočnímu zobání. Sport by měl být součástí vašeho týdenního rozvrhu. 

Jak je to v padesáti

Padesátka je období, kdy spousta žen prochází menopauzou. V tomto věku dochází ke stále znatelnějšímu úbytku estrogenu, svalové a kostní hmoty. Kila tak letí sama nahoru. 

Jak se stravovat 

Vláknina, ovoce, zelenina, luštěniny a výrobky s nízkým glykemickým indexem by měly být u vás prakticky denně na stole. Kromě nich dodejte tělu potraviny bohaté na fytoestrogeny, které vyrovnávají hormonální změny a podporují tvorbu kolagenu. Které to jsou, jsme psali zde. Podle zahraničních výzkumů je v tomto věku vhodné zařadit posilovací trénink, který zvyšuje počet spálených kalorií v klidovém režimu. Navíc podporuje minerální hustotu kostí a chrání tak před osteoporózou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47