Dejte sbohem vráskám! Vsaďte na potraviny, které podporují tvorbu kolagenu a máte vyhráno

 Krása 
27. září 2018 09:35 / Monika Thomsonová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Když nechcete mít vrásky, musíte kolagen do těla dostávat pouze pomocí stravy Depositphotos
Ke krásné a mladé pleti, bez zbytečných vrásek, se můžete dopracovat i vy samy z pohodlí domova. Stačí vsadit na správné potraviny, které podporují tvorbu kolagenu.

Co je to kolagen?

Kolagen je látka, která se nachází v našem těle a je nejdůležitější látkou v boji proti vráskám či bolestivým kloubům. Patří mezi bílkoviny, které se vyskytují v tkáních a tvoří podpůrnou vrstvu. Podílí se na tvaru, pružnosti a pevnosti jednotlivých buněk pokožky, díky čemuž máme pleť vypnutou a bez vrásek. S pokročilým věkem jeho tvorba klesá, což se projeví vznikem prvních vrásek. Jakmile se zpomalí tvorba kolagenu, nedá se žádným jiným způsobem urychlit či dokonce obnovit. Kolagen musíte do těla dostávat pouze pomocí stravy. 

Stárnutí pokožky nesouvisí pouze s věkem

Kromě věku se na zpomalování tvorby kolagenu podílejí i negativní faktory, za které si většinou můžeme sami. Za urychlení procesu stárnutí pokožky mohou hormonální změny, slunce, dehydratace, drogy a léky, kouření, nedostatek živin, stres, střevní potíže a mnohé další. Pokud neumíte nebo nemůžete některou z výše uvedených věcí změnit, zkuste přidat některou z následujících látek do svého jídelníčku. 

Osm potravin pro vaši krásnou pokožku

Vitaminy

Klasickým lékem na vrásky je vitamin C, který se nachází ve většině ovoce i zeleniny a antioxidanty, které se v nich také nacházejí. Dále vitaminy ze skupiny B a E, které se rovněž podílejí na produkci kolagenu. Silný vliv má i vitamin A, který byste si měly aplikovat přímo na pokožku za pomoci krému či séra. O vitaminu C a jeho účincích na naše zdraví si přečtěte zde.

Fytoestrogeny

Estrogen je pro tvorbu kolagenu mimořádně důležitý a jeho produkce věkem přirozeně klesá, stejně jako to je u kolagenu. Doplnit ho můžete díky některým potravinám, které obsahují fytoestrogen. Jsou to například sójové boby a výrobky z nich, otruby, hrách, fazole, lněná semínka, vojtěška a kapusta. Díky dostatečnému množství estrogenu se zpomalí ztráta kolagenu.

Želatina

Známe ji z kuchyně, ale nejde o nic jiného, ​​než o tepelně upravený kolagen. Konzumací želatiny se vám nejen doplní chybějící kolagen v pokožce, ale také v kloubech a chrupavkách. Získat ji můžete jednoduše. Vývarem z kostí a chrupavek. Želatina má na naše zdraví spoustu pozitivních vlivů. Více zde.

Katechin

Ten se nachází v čajích, jako je zelený či bílý, které jsou známé svým omlazujícím účinkem na pleť. Katechin je silný antioxidant, který najdete právě v zeleném čaji. Dokáže chránit buňky před volnými radikály a tím i brání jakémukoliv poškození pleti.

Organická syrovátka

Poměrně zajímavé zjištění o syrovátce vedlo k tomu, že je uznávaným urychlovačem produkce kolagenu. A samozřejmě doporučuje se jíst právě ta organická, která neobsahuje žádné nežádoucí chemikálie.

L-arginin

Právě tato aminokyselina je mimořádně užitečná při hojení ran a není proto žádným překvapením, že dokáže pozitivně ovlivnit i tvorbu kolagenu. Ovlivňuje přímo jeho produkci v kůži. Najdete ji v sezamových semenech, čočce, v mořských plodech či špenátu.

Omega-3 mastné kyseliny

Mají podobnou funkci jako kolagen, totiž udržují pokožku pevnou a pružnou. Je proto vhodné je neustále doplňovat. Bohatým zdrojem jsou ryby a olej z lněných semínek.

Lutein

Je dalším silným antioxidantem, který dokáže ochránit naše tělo před oxidačním stresem a volnými radikály, čímž v konečném důsledku chrání i naši pokožku. Navíc působí velmi příznivě na naše oči, které chrání před dopadajícím UV světlem. Najdete ho skoro v každé zelené zelenině, v mrkvi, v pistáciích, ve vařených vejcích a hrachu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008