Padají vám vlasy? Máme řešení, které vás nebude stát ani korunu

 Krása 
13. září 2018 10:54 / Martina Langová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Po létě mohou být vlasy nemocné, pečujte o ně Shutterstock
Právě teď je pro naše vlasy doslova nejhorší období. Po létě jsou vysušené, oslabené a začínají vypadávat. Aby však šlo pouze o sezonní problém, je nutné o svou hřívu začít okamžitě pečovat.

Sezonní vypadávání vlasů je vcelku běžnou záležitostí. Vlasy padají rovnoměrně z celé hlavy a obtíže by neměly přetrvávat déle jak šest týdnů. Toto padání vlasů by ani nijak nemělo ohrožovat hustotu našich vlasů. V každém případě je nutné o ně teď nadmíru pečovat.

Nutná daň z krásy

V létě jsme si užívaly sluníčka, často i moře. Což je pro vlasy jedna z naprosto nejhorších kombinací. Ani mráz jim nemůže uškodit tolik jako kombinace horkých paprsků a slané vody. Když k tomu pak přičteme fénování, žehlení, ondulování, barvení, stahování vlasů do culíku, rychlé pročesávání kartáčem či nepravidelné zastřihování konečků, problém je na světě. Máte-li ještě další obtíže – o kterých třeba ani nevíte – pak vám zbudou jen oči pro pláč. Pořádně vlasům dává zabrat zvýšená činnost hormonů, nedostatek hořčíku, zinku a křemíku či stresové situace. Nemůžeme se pak divit, že jsou vlasy oslabené.

Nejhorší období

Pro vlasy je nejnáročnější raný podzim – zejména pak září a říjen. V tomto čase jsme nejčastěji ohroženi nadměrným vypadáváním vlasů, ztenčením, třepením i nehezkým vzhledem bez lesku. Toto všechno by pro nás měla být vodítka, že je něco v nepořádku. Sice na tom mohou mít vliv dědičnost, nemoci, hormonální změny a další vlivy, ale vždy bychom se měly nad obtížemi zamyslet. O to víc, pokud jsou jen sezonního rázu.

Pozor na kosmetiku

Na vlasy bychom neměly používat běžně dostupnou kosmetiku z drogerie. Jen zřídka kdy zde lze sehnat opravdu kvalitní produkty. Ty hledejte spíše u dobrých kadeřníků, kteří vám i poradí s přípravky přímo pro vaše vlasy. Vyzkoušet můžete i alternativu. Třeba si vyrobit vlastní šampon z mydlice lékařské. Je to bylina, ze které se používá kořen. Stačí jej očistit, nasekat nebo umlet a povařit. Přecedíme a můžeme používat pro mytí i oplachy hlavy. Mydlice vlasy nejen skvěle umyje, ale také působí jako prevence proti mnohým obtížím.

Správná péče

Jste-li zvyklí používat fén, zkuste na něj na nějaký čas zapomenout. Zbytečně vlasy vysušuje. A pokud už musíme fénovat, pak výhradně chladnějším vzduchem. Při fénování se pak pokusíme napřímit vlasy u kořínků. Fénujeme proti směru růstu vlasů, případně po tvaru účesu. Vlasy netupírujeme, nepoužíváme nekvalitní zatěžující vlasové masky a pokusíme se vynechat tužidla a laky. Chcete-li vašim vlasům dopřát něco extra, servírujete jim pravidelně rozmarýnový olej. Ten eliminuje vypadávání a podpoří růst.

Správný jídelníček

Nezapomínejme ani na to, co přijímáme do svého těla ústy. Strava totiž bezprostředně ovlivňuje zdraví našich vlasů. Jídelníček by měl obsahovat ryby, rýži, luštěniny, zeleninu a ovoce. Vhodná jsou i semínka: lněná, sezamová, dýňová či slunečnicová a také vlašské ořechy, protože obsahují různé minerální látky a nenasycené mastné kyseliny. Eliminujeme kouření, kofein a šumivé nápoje – to vše vlasům neprospívá.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47