Ani nejdražší funkční bunda nebude fungovat, pokud nebude mít správnou péči

 Ostatní 
20. června 2020 10:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O nepromokavé bundy se musíte starat Pixabay
Nepromokavé funkční bundy stojí dost peněz, takže o to větší zklamání můžete prožívat, když v dešti cítíte vlhko a chlad. A možná máte dojem, že výrobce, který vám sliboval, že v bundě zůstanete v suchu, vás podvedl. Nemusí to tak být. Možná je chyba na vaší straně.

Je třeba pochopit, jak nepromokavá bunda vlastně funguje. A o funkční oblečení se podle toho musíte starat. Nepromokavá membrána je většinou chráněna svrchním odolným textilem. Ten sám o sobě není nepromokavý a musí být při výrobě ošetřen impregnací.

Impregnace není na věky

Impregnace vytváří na materiálu povrchové napětí, díky kterému voda stéká z materiálu. Pokud se toto napětí naruší, ať už špínou, tělesnou mastnotou či mechanickým opotřebením, začne svrchní materiál vodu nasávat. Membrána sice další průnik vody zastaví, ale smáčený svrchní materiál výrazně či úplně omezí prodyšnost.

Z vnitřní strany nepromokavého oblečení se začne kondenzovat pot a vzniknou mokrá místa, která vypadají jako promoknutí. Vlhký povrch začne rychle odvádět teplo od těla. Voda z povrchu oblečení může také navzlínat dovnitř skrze konce rukávů a otvoru v kapuci.

Pokud tedy chcete zachovat nebo obnovit funkční vlastnosti materiálu, musíte ho čas od času impregnovat.

Správný čas poznáte snadno

Moment, kdy je třeba vaše oblečení impregnovat, poznáte docela snadno. Stačí oděv pokropit vodou. Pokud kapky vody zůstanou na tkanině a ta začne tmavnout, tedy smáčet se, je nejvyšší čas pustit se do impregnace.

Dříve impregnace obsahovala složky škodlivé k životnímu prostředí, upozornili na to aktivisté z Greenpeace. Výrobci proto začali hledat a aplikovat ekologickou alternativu. Dobrou zprávou je, že ji našli. Funguje stoprocentně, ale proti "nezdravější" variantě má tu nevýhodu, že nedosahuje takové životnosti. To znamená, že lidé musejí své oblečení impregnovat o poznání častěji, než tomu bylo dříve.

Oblečení vyperte

Než se do impregnace pustíte, je třeba oblečení vyprat. Špína, pot a mastnota totiž ovlivňují nejen funkčnost membrány, ale i vlastnosti impregnace. Je prakticky zbytečné impregnovat bez předchozího vyprání. Zavedená obava prát nepromokavé oblečení není na místě. Kvalitní membráně tím neublížíte, ba naopak. Obnovíte její původní vlastnosti.

Jak tedy často prát? Při intenzivním používání klidně i každých 14 dní. To i v případě, kdy bunda na první pohled nejeví známky zašpinění, radí odborníci.

Oblečení perte v šetrném pracím prášku dle návodu. Dnes už není problém pořídit si specializovaný prací prostředek na outdoorové oděvy.

Pokud je vaše oblečení opravdu silně znečištěné, vyperte je na 30 °C v běžném pracím prostředku (bez aviváže, bělidel apod.). Následně opět vyperte, ale ve specializovaném pracím přípravku, který odstraní případné nežádoucí zbytkové složky z běžného pracího prostředku. Účinné čisticí složky v běžném pracím prostředku odstraní kromě nečistot také původní impregnaci, proto je potřeba ochrannou vrstvu opět doplnit.

Existují dva způsoby

Jsou dva způsoby, jak impregnovat. Jeden je pro nenáročné a druhý pro náročné uživatele.

Nenáročný uživatel

Pokud svou nepromokavou bundu nosíte v nepříznivém počasí jen občas, například během jednodenních výletů nebo při venčení vašeho domácího mazlíčka, stačí si pořídit impregnaci, podle návodu dát potřebnou dávku do pračky místo pracího prášku, bundu s pozapínanými zipy dejte do bubnu a spusťte klasicky program s teplotou na 30 °C.

Náročný uživatel

Pokud ve své bundě absolvujete běžně i několikadenní výšlapy, horolezecké výstupy a expedice, použijte ekologickou impregnaci, která obsahuje pokročilou bez fluorokarbonovou složku pro odolnou vodoodpudivost. Díky rozprašovači lze účinněji aplikovat na exponovaná místa, jako jsou ramena, rukávy a kapuce. Impregnaci však můžete aplikovat i v pracím cyklu.

Tepelná aktivace

U některých impregancí je pro funkčnost nutná tepelná aktivace, u jiných výrobků bude funkčnost zajištěna i při přirozeném sušení na vzduchu, ale i tak, pokud chcete dosáhnout maximálního efektu, tepelnou aktivaci nevynechejte nikdy.

Způsob tepelné aktivace je závislý na povolených možnostech údržby. Ty jsou vždy označeny symbolem na oděvu.

Sušička je nejlepší a nejpohodlnější způsob. Oblečení stačí sušit na nízkou teplotu po dobu 20 – 30 minut.

Pokud sušičku nemáte, přichází na řadu žehlička. Jde však o poměrně pracný způsob, kde je potřeba pro správnou aktivaci impregnace vyžehlit oděv opravdu do sucha. Zkontrolujte symbol na oděvu, jestli žehličku můžete použít a na jakou teplotu. Dávejte si pozor v místech s voděodolným zipem a u plastových prvků. Pro větší jistotu, před nenávratným poškozením, není na škodu vložit mezi žehličku a sušený oděv utěrku.

A jestli doma nemáte ani žehličku, můžete si ještě pomoci fénem na vlasy. I v tomto případě se ale jedná o časově náročný způsob. O tom, jak prát batoh a nezničit ho, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod