Perličky a zajímavosti z natáčení kultovního filmu Pelíšky

 Retro 
24. prosince 2020 11:15 / Eva Vogelová
  1
📷
8 fotografií v galerii
Dát do účesu Simony Stašové prskavku byl nápad Bolka Polívky Archiv ČT
Snímek Pelíšky se zapsal do dějin české kinematografie. Natočil ho režisér Jan Hřebejk v roce 1999. V rodinné komedii našel zalíbení téměř každý. Děj se sice odehrává okolo roku 1968, ale film si oblíbila i generace, která se narodila až po Sametové revoluci. Přečtěte si zajímavosti, které natáčení kultovního snímku provázely.

Pelíšky zobrazují příběhy několika lidí v době před a po okupaci. Snímek vás rozesměje, ale zároveň i dojme. Jde o tak zdařilý film, na který se můžete dívat stále dokola. O vánočních svátcích nesmí na televizních obrazovkách chybět. Česká televize ho bude vysílat 24.12.2020, takže se nezapomeňte dívat.

Dušek se chtěl při natáčení vysvléct do naha

Herec Jaroslav Dušek je proslulý tím, že rád při natáčení improvizuje. Tím často dostával jeho kolegyni Evu Holubovou do kolen. Často se smála a scény se musely točit hned několikrát. „Dušek si nápady nikdy nenechává jen pro sebe, ale nahrává i ostatním. Potíž byla v tom, že si vždycky něco přidal, já se začala chechtat a nebyla jsem k zastavení,“ řekla Eva Holubová. Během intimní scény v ložnici Dušek neváhal a chtěl se vysvléct úplně do naha. To mu neprošlo, scénu nakonec musel zahrát v trenýrkách.

Téměř nikdo nevěřil, že by snímek Pelíšky mohl uspět

Jan Hřebejk přemýšlel o natočení snímku Pelíšky už ve chvíli, kdy pracoval na muzikálu Šakalí léta. Režisér a scénárista se filmu věnovali čtyři roky. Většina snímek předem odsoudila k neúspěchu. Téměř nikomu se navíc název Pelíšky nelíbil. Výjimku tvořil herec Jiří Kodet. Snímek byl pojmenován po alkoholickém nápoji Pelíškovka. Původně šlo pouze o pracovní název, ale tvůrci nemohli přijít na lepší, takže se nakonec nezměnil.

Dušek měl po scéně, ve které ho Kodet praští holí, modřinu

Nepochybně si vzpomenete na slavnou scénu, kdy se herec Dušek ve škole zeptá Kodeta, jestli někoho hledá. A Kodet ho následně práskne holí. Původně měl pouze odpovědět slovem nic. Tvůrci snímku si s kolegy zpětně scénu přehrávali a napadlo je, že by ho Kodet místo odpovědi mohl praštit, což se také stalo. Dušek měl po této scéně ještě několik dní modřinu.

Prskavka v účesu herečky Stašové nebyla ve scénáři

Během natáčení snímku Pelíšky panovala mezi herci a štábem velmi dobrá atmosféra. Herci často improvizovali a užili si mnoho legrace. Bolek Polívka dal do účesu Simony Stašové prskavku, což ho napadlo až při natáčení. Na účes herečky Stašové nebyla použita paruka, šlo o její vlasy. Dále čtěte: Popularita filmů o Švejkovi od premiéry neklesla. Rudolf Hrušínský musel kvůli ikonické roli hodně přibrat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve