Čím pohádka Čert ví proč vyniká mezi ostatními pohádkami a co jste o ní nevěděli

 Retro 
31. prosince 2020 12:36 / Eva Vogelová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Pohádku Čert ví proč natočil režisér Roman Vávra  Archiv ČT
O pohádce Čert ví proč rozhodně nelze říct, že mezi ostatními filmy stejného žánru zapadla. Vyniká svým dějem i hereckým obsazením. Není divu, že se setkala s poměrně pozitivními ohlasy. Proto v období Vánoc nesmí na televizních obrazovkách chybět. Sledovat ji můžete ve čtvrtek 31.12. na ČT. Natáčení pohádky Čert ví proč provázely různé zajímavosti, o kterých jste možná až doposud nevěděli. Přečtěte si o nich.

Pohádka Čert ví proč byla nominována na ocenění Českého lva v kategorii Nejlepší výtvarný počin. Svoji nominaci sice neproměnila na ocenění, ale to jí na kvalitě rozhodně neubírá. Najdete v ní skomírající království a postavy, které ho chtějí rozvrátit z čistě sobeckých důvodů. Nechybí v ní ani peklo, které dobru příliš nefandí.

Lucifera si měl původně zahrát Bolek Polívka

Lucifer je v pohádce Čert ví proč velmi výrazná postava. Strach nahání nejen svým jednáním, ale i vzhledem, což zároveň zajistilo herci roli. Režisérovi se totiž líbil více než Bolek Polívka, který si původně Lucifera měl zahrát. Všechno to byla jedna velká náhoda.

Slovenský herec maďarského původu Csongor Kassai pouze doprovázel na casting svého kamaráda, sám se ho zúčastnit nechtěl. Když ho režisér zahlédnul, hned mu padl do oka a roli čerta mu s radostí nabídnul. Mohl si dokonce vybrat, jakého čerta si zahraje. Zvolil si rovnou toho nejvýše postaveného. Zamlouval se mu, protože se v pohádce Čert ví proč choval Lucifer trochu jako psychopat. Csongor Kassai musel být kvůli svému akcentu předabován. Této úlohy se zhostil Oldřich Kaiser.

Táňa Pauhofová si zahrála princeznu a byla teprve na začátku své herecké kariéry

Málokdo dnes nezná pohlednou herečku Táňu Pauhofovou, která si zahrála hned v několika českých filmech. Princezna v pohádce Čert ví proč pro ni byla jednou z prvních větších rolí. Táňu v Česku v té době neznal téměř nikdo. Většina diváků ji spatřila poprvé právě až v této pohádce. Režisér Roman Vávra byl z jejího hereckého výkonu nadšený. Předpovídal, že ji čeká velmi úspěšná kariéra. Od natočení pohádky uplynulo sedmnáct let a musíme dodat, že se opravdu nemýlil.

Režisér našel vhodného kandidáta pro roli Filipa v publiku

Princezna Anička se zamiluje do neznámého hocha Filipa, který nakonec díky svému důvtipu přechytračí Lucifera. Pro režiséra bylo náročné najít herce, který ztvární Filipa. Vhodného kandidáta mezi herci nenašel ani na castingu. Zahlédnul ho až v publiku v divadle.

Tvůrci pohádky Štěpána Kubištu hned oslovili a nabídli mu jednu z hlavních rolí. A to i přesto, že s herectvím neměl téměř žádné zkušenosti a ani ho nestudoval. Přečtěte si zajímavosti, které se odehrály během natáčení pohádky Anděl Páně, která si získala srdce mnoha diváků.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008