Co je zelená středomořská dieta, kterou podporuje i věda, a jak funguje

 Ostatní 
14. prosince 2020 11:12 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nová verze středomořské diety má famózní výsledky Depositphotos
Nový výzkum potvrdil, že zelená středomořská dieta může účinněji přispět k posílení vašeho kardiovaskulárního systému a navíc naplnit vaše cíle při hubnutí.

Studie zjistila, že ti, kteří tuto dietu drželi, ztratili více na váze a vylepšili svůj krevní tlak a hladinu cholesterolu. Odborník na výživu proto vysvětlil, proč prakticky jakákoli forma středomořské stravy může pomoci hubnout a zároveň zlepšit vaše zdraví.

Vědci, kteří stojí za novou studií vylepšené zelené středomořské diety, potvrdili, že tento stravovací plán je skutečně téměř zázračný. Ostatně už samotná středomořská dieta je jedna z nejlepších vůbec, ale tato vylepšená verze je zkrátka ještě lepší.

Více vlákniny

Tzv. zelená středomořská dieta stojí zejména na vyšším obsahu vlákniny a menším množství červeného masa. A co tedy vlastně máte jíst? Tato aktualizovaná verze vyžaduje, aby lidé pro dosažení nejlepších výsledků téměř úplně vyřadili ze svého jídelníčku červené maso, čímž se vytvoří více prostoru pro vlákninu a zdravé tuky pocházející z bílkovin. Aby ale vše bylo v rovnováze, červené maso je nahrazeno napravil nedostatek, žádá se od dietologů, aby konzumovali to, co je známé jako Wolffia globosa. Navíc budete muset do svačinky přidat 28 g vlašských ořechů denně a konzumovat alespoň 3 šálky zeleného čaje.

Ve studii vědci sledovali všechny skupiny, z nichž některé jedly klasickou středomořskou stravu a jiné zase tuto zelenou variantu. Všechny skupiny měly skvělé výsledky, tedy značný úbytek na váze a zlepšené zdraví, nicméně skupiny, které jedly zelenou variantu, na tom byly po šesti měsících jednoznačně nejlépe.

Co je Wolffia globosa

Wolffia globosa je druh kvetoucích rostlin známých pod běžnými názvy asijská vodní moučka a okřehek a je důležitou součástí zelené středomořské diety.

Okřehek, který má chuťový profil podobný jako řeřicha, je sice nejmenším ovocem na světě, ale podle dietoložky Brierley Horton obsahuje hodně bílkovin. Vědci již dříve zjistili, že počet bílkovin v okřeheku se za určitých podmínek může rovnat až 40 procentům jeho suché hmotnosti. "Je na vodní bázi, což je pravděpodobně důvod, proč se okřehek také stává významným zdrojem omega-3 mastných kyselin,“ dodává Horton.

Nedělejte si ale starosti, pokud neseženete čistý okřehek. Horton říká, že si do svého jídelníčku můžete dodat extra bílkoviny a omega 3 pomocí proteinového koktejlu z konopí, chia nebo lněných semínek.

Jídelníček zelené středomořské diety

Především tedy pamatujte na to, že zelená středomořská dieta vyžaduje, abyste pro dosažení nejlepších výsledků omezili konzumaci červeného masa, každý den si pochutnali na několika hrstech vlašských ořechů, udělali proteinový koktejl a pili 3 nebo 4 šálky zeleného čaje.

Naopak na svém talíři budete mít často spoustu zeleniny od rajčat přes květák a špenát až po kapustu. Téměř všechny druhy ovoce (pokud jsou nezpracované) jsou také součástí stravy. Dále zařaďte ječmen, celý oves, hnědou rýži a dokonce s mírou celozrnný chléb a těstoviny.

Z masa si vybírejte pouze kuřecí a krůtí maso, z mořských plodů a ryb pak především lososa, tuňáka, pstruha, makrelu a sledě. Máslo a mléko nahraďte raději olivovým olejem a jogurtem. Poslední položkou jsou samozřejmě ořechy a semena. Ty dieta povoluje prakticky všechny, stačí vybrat, které vám chutnají nejvíc.

Zpracovaným potravinám, tedy například uzeninám, je lepší se vyhnout, ale pokud si zkrátka budete chtít občas udělat k snídani slaninu, v rozumném množství samozřejmě můžete. Horton radí, abyste s uzeninami nakládali ideálně jako s kořením, zkrátka jimi jen jídlo zpestříte. Dále čtěte: Co je dieta GOLO a jak funguje. Stravovací plán není složitý.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008