Číst složení proteinových tyčinek se rozhodně vyplatí. Naučte se rozeznat zdravé od nezdravých

 Ostatní 
08. října 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Proteinové tyčinky nemusejí být vždy zdravou svačinou Depositphotos
O proteinových tyčinkách se říká, že jsou zdravé. Jenže to nemusí být vždy pravda. Záleží totiž na tom, co obsahují. Číst složení na obalu výrobku se proto rozhodně vyplatí.

Po proteinové tyčince sahají lidé obvykle tehdy, když potřebují nabrat svalovou hmotu, hubnou nebo se zajímají o zdravý životní styl. Má to ale jeden háček. Na trhu jsou k dostání i výrobky, které se zdravím mají jen málo společného.

Pokud vám jde o zdraví, je dobré si při nákupu číst složení prakticky u každé potraviny. A výjimkou nejsou ani proteinové tyčinky. Jak nenaletět marketingovým chytákům? Zaměřte se na energetickou hodnotu a poměr bílkovin a sacharidů. 

Bílkoviny musejí být na prvním místě

Pokud nemáte čas na normální jídlo, může být dobrá proteinová tyčinka vhodnou alternativou. Navíc to uspokojí i ty, kdo si chtějí čas od času na něčem dobrém pochutnat, ale moc nehřešit. Vždy si ale zkontrolujte, co tyčinka obsahuje.

Složení každé potraviny je na obalu ze zákona vždy uváděno sestupně od složky s největším podílem až po tu, co má podíl nejmenší. Pokud jsou na prvním místě ve složení sacharidy, tak i bez toho, aby u nich byl uveden počet gramů nebo procentní podíl na složení tyčinky, je jasné, že se nejedná o dobrou volbu. Nejlepší proteinové tyčinky budou mít na prvním místě ve složení bílkoviny.

Rychlý návod

Pokud nechcete strávit výběrem proteinové tyčinky hromadu času, může vám pomoci následují návod, jak rychle vybrat kvalitní proteinovou tyčinku:

  • Sacharidy nesmějí být první složkou na obalu.
  • Poměr sacharidů nesmí dvojnásobně převyšovat poměr bílkovin.
  • Cukry by měly být nahrazeny umělými sladidly. Nejlepší volbou jsou ty končící na –ol nebo přírodní sladidla (stévie, březový cukr, erythritol, xylitol).
  • Obsahuje 10 a více gramů proteinu na jednu porci.
  • Má méně než 400 kalorií.
  • Jsou v ní obsaženy zdravé tuky a méně než 3 gramy tuků nasycených.
  • Je obohacená nejméně 3 % vlákniny.

O kvalitě vypovídají bílkoviny

Nejdůležitější je sledovat obsah bílkovin. U nejkvalitnějších produktů by měl obsah bílkovin tvořit asi 30-40 % celkové hmotnosti. Dobrá proteinová tyčinka by tak v číslech měla mít 17-25 gramů bílkovin, ale klidně i více. Dbejte také na to, aby množství bílkovin v tyčince nebylo o mnoho nižší než množství sacharidů (z nich část tvoří cukry). Hraniční poměr je, když má tyčinka maximálně o 10 g sacharidů více než bílkovin na 100 g výrobku.

Důležitý je ale i původ bílkovin, tedy proteinů. Není totiž protein jako protein. Za kvalitní zdroj je považováno především mléko. Které bílkoviny se v něm vyskytují:

  • bílkovina mléčná (přirozeně obsahuje 20 % syrovátkových a 80 % kaseinových bílkovin)
  • syrovátkový koncentrát
  • syrovátkový izolát
  • hydrolyzát syrovátkové bílkoviny
  • micelární kasein

Z dalších kvalitních zdrojů se v tyčince může objevit bílkovina vaječný albumin.

Čemu se vyhnout

Měli byste se vyhnout zdrojům, které mají nižší biologickou hodnotu. Lidský organismus je není schopný tak efektivně využít a zabudovat do vlastních tělesných bílkovin jako u biologických zdrojů. Které to jsou:

  • izolát sojové bílkoviny
  • kolagen neboli želatina
  • kaseinát vápenatý
  • rostlinné zdroje proteinů (pokud nejste vegan), jako je protein hnědé rýže, hrachový protein nebo protein konopný

Špatné a dobré ingredience

V proteinové tyčince je ale daleko více ingrediencí. Některé lze považovat za "špatné", jiné za dobré.

Špatné látky

  • Cukr – při nadměrné konzumaci cukru vám hrozí cukrovka či obezita. Cukry také usnadňují tvorbu plísní v těle a vedou k demineralizaci těla. Ideální jsou proteinové tyčinky s minimem cukru nebo jiné formy sladidla.
  • Glukózo-fruktózový sirup – jedná se o levnější náhražku cukru, která je asi 2,5x sladší než klasický bílý cukr. Je ještě více škodlivý než klasický cukr.
  • Fruktózový sirup – nebezpečí fruktózy spočívá v tom, že se v těle přeměňuje na tuk, kterým se obalují vnitřní orgány.
  • Palmový tuk – jeden z nejčastěji používaných ztužených rostlinných tuků v proteinových tyčinkách, usazuje se v cévách, tím je ucpává a zvyšuje tak riziko infarktu.
  • Umělá barviva a aromata – jsou součástí skoro všech potravin v dnešní době, takže se jim asi zcela nevyhnete. Ale platí, že čím méně, tím lépe.

Dobré látky

  • Sušené ovoce – čím více ovoce, tím lépe. Nesmí jít ale o tzv. sířené ovoce, které může vyvolat bolesti žaludku nebo hlavy.
  • Vláknina – vláknina napomáhá čištění trávicího traktu. Čím více jí tyčinka obsahuje, tím lépe. Také drobně pomáhá při hubnutí.
  • Syrovátka – vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Její hlavní výhodou je dobrá stravitelnost, aminokyseliny ze syrovátky se během několika hodin od pozření dostanou do krve a poskytují tak výživu pro svaly.
  • Proteinový izolát – technicky upravená syrovátka, ze které se tak stává nejčistší a skvěle stravitelná forma proteinu, který napomáhá růstu svalů. O tom, pro koho jsou proteinové doplňky vhodné, jsme psali zde.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47