Vše, co musíte vědět, pokud se chcete stát dárkyní vajíček

 Ostatní 
04. září 2020 08:53 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Darování vajíček je nejen záslužná, ale i užitečná věc Depositphotos
Napadlo vás někdy, že byste ráda pomohla bezdětným párům ke zplození vlastního potomka, ale nechtělo se vám prodírat jednotlivými klinikami a hledat si potřebné informace? Tak možná právě pro vás přinášíme krátký přehled o tom, co vše je třeba vědět a podstoupit.

Darováním vajíček můžete nejen pomoci párům, které své vlastní potomky mít nemohou, ale přijdete si i na pěkné peníze. Při dodržení všech pravidel má totiž každá dárkyně nárok na finanční odměnu, která se pohybuje kolem dvaceti tisíc korun a víc. Záleží na klinice.

Proč darovat vajíčka

Nejen, že pomůžete bezdětným párům a slušně si vyděláte, ale na základě vstupních vyšetření získáte cenné informace o vlastním zdravotním stavu, které byste si jinak musela zaplatit. Jde především o genetické vyšetření a včasné odhalení případného problému s početím vlastního potomka, kompletní krevní obraz včetně krevní skupiny a Rh faktoru. Dále obdržíte výsledky testů na pohlavně přenosné choroby, podstoupíte jaterní testy a EKG. Navíc jsou darovaná vajíčka vždy stoprocentně anonymní.

Kdo může darovat

Kritéria jsou na většině klinik podobná. Darovat svá vajíčka můžete, pokud jste plnoletá a není vám více než 32 let, váš BMI nepřesahuje 30, jste fyzicky i psychicky zdravá, neužíváte drogy a nejste již těhotná nebo nekojíte. Některé kliniky například požadují i určitý stupeň vzdělání. Roli samozřejmě hrají i výsledky podstoupených vyšetření a genetických testů.

Jak darování probíhá

Celý proces od první návštěvy kliniky do zahájení hormonální stimulace může trvat i dva měsíce. Vámi vybraná klinika si vás nejprve pozve na konzultaci, při níž proběhne základní gynekologické vyšetření a krevní odběry. Pokud všechny vaše testy včetně genetického vyšetření dopadnou dobře, naplánujete společně stimulační cyklus, při němž se tělo připravuje na odběr vajíček.

Poté následuje hormonální stimulace vaječníků, která trvá zhruba 14 dní. Budete dostávat preparáty, které podporují růst a dozrávání většího počtu vajíček. Nakonec dojde k odběru vajíček punkcí vaječníků, což se provádí v celkové narkóze. Zákrok trvá zhruba čtvrt hodiny a za dvě hodiny můžete odejít s doprovodem domů. Doba rekonvalescence je individuální, ale většinou to bývá kolem dvou až tří dnů. Zákrok není bolestivý a nezůstávají po něm žádné jizvy.

Máte obavy?

Některé ženy se bojí, zda nemůže darování vajíček ovlivnit jejich vlastní plodnost. Komplikace po odběru vajíček jsou ale velmi vzácné, a pokud jste vhodná pro darování vajíček, s největší pravděpodobností nebudete mít problém ani s početím vlastních potomků. Dlouhodobá rizika ani následný problém s početím vlastních potomků zatím nebyly nikde na světě prokázány.

Výjimečně může dojít k tzv. hyperstimulačnímu syndromu, kdy tělo přehnaně reaguje na zvolenou dávku stimulace. Projeví se jako bolesti v podbřišku, které samy odezní se začátkem následující menstruace.

Ke komplikacím může zcela vzácně dojít i při odběru vajíček, kdy může dojít k zakrvácení vaječníků. Projeví se opět jako bolesti v podbřišku. Pokud se nahromaděná tekutina nestačí sama vstřebat, je nutné ji odstranit operačně. Ani tato operace ale nemá vliv na vaši plodnost. Jaký vliv může mít na vaši plodnost koronavirus, se dočtete zde.

Pokud se bojíte, že si dárcovství v průběhu rozmyslíte, nevadí. Darování vajíček je dobrovolné a lze od něj kdykoliv odstoupit.

Darovat lze opakovaně

Můžete se dokonce stát i pravidelnou dárkyní. Je však důležité zachovat minimální odstup tří měsíců mezi jednotlivými odběry. Darovat lze za celý život pouze pětkrát.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod