Pohřeb ano, či ne? Odborníci mají jasno

 Ostatní 
04. srpna 2020 08:03 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Odborníci jsou jednoznačně pro konání pohřbu Pixabay
V poslední době ubývá vykonaných pohřbů a psychologové, psychiatři i duchovní bijí na poplach. Jaký smysl má poslední rozloučení a stojí za to ho vykonat? Máme důležité odpovědi.

Pohřbů ubývá. I sami lidé, když mluví o svém konci, tvrdí, že nechtějí mít honosný obřad a zmiňují různá přání, kde by chtěli rozptýlit svůj popel, případně vyzývají své blízké, aby pohřeb nekonali. Je to ale moudré? Názory odborníků jsou jednoznačné.

Rozloučení je nutné

Pro psychický stav pozůstalých je správně vykonané rozloučení se zemřelým členem rodiny velmi důležité. Pochopitelně člověk, který k zesnulému nic necítil, nemá potřebu se ani žádným způsobem loučit. Ale kdo měl k zemřelému blízko, potřebuje prožít loučení, aby v sobě začal zpracovávat smutek. Zármutek je třeba také vyjádřit. Ať mluvením o zesnulém s dalšími blízkými nebo i pláčem či tichým vzpomínáním. Když neproběhne pohřeb, stává se, že někteří členové rodiny nepřijmou vůbec skutečnost úmrtí a může se u nich rozvinout dokonce i jakýsi blud, že jejich blízký je vlastně naživu, že někam odjel, že ho někdo unesl. Nic z toho není pochopitelně zdravé.

Nezpracované truchlení a potlačený zármutek se může velmi negativně projevit i na fyzickém zdraví některých pozůstalých. Není vůbec divu. Vždyť i smrt sama je velmi stresující a procesy, které v pozůstalých spustí, jsou jen málokdy pod vědomou kontrolou. Není výjimkou, že někteří zahánějí nevyřešený smutek alkoholem.

Peníze nemusí rozhodovat

Někteří lidé poukazují na to, že pohřeb je nesmyslně drahý, a to také bývá důvod, proč jej nekonají. Peníze ale nemusejí hrát až takovou roli, jak by si mnozí mysleli. Velmi častý je pohřeb, kdy se sejdou pozůstalí nad urnou svého blízkého. Vynechá se tedy rakev, obřad s tělem i všechny další zbytečné náklady a zůstane jen rozloučení s popelem zesnulého. I tento druh obřadu ale poskytuje kýženou psychickou úlevu a je dobrým řešením pro ty, kdo si třeba z ekonomických důvodů nemohou dovolit klasický obřad. I při takovém rozloučení je ale dobré pamatovat na možnost setkat se s rodinou, společně něco sníst i vypít. Nemusí jít o žádné opulentní hostiny.

Catering pro dvacet osob vás může vyjít zhruba na pět tisíc a když k tomu koupíte nějaké dobré víno, budou všichni spokojeni. Smysl takového setkání není v jídle a pití, ale v možnosti vzpomínat na zemřelého.

Nevyhýbejte se ani momentu smrti

Zatím jsme mluvili jen o pohřbu. Stejně důležitý ale může být samotný moment smrti. Podaří-li se rodině být se svým blízkým v tuto chvíli, je to sice velmi náročný moment, ale pomůže prožít celý proces loučení tak intenzivně, že už může být člověk ve chvíli pohřbu relativně v klidu a smířený. Někteří tvrdí, že důležité pro rozloučení je období zhruba dvaceti minut po smrti milovaného člověka. Mozek ještě vyvíjí určitou aktivitu a určitě má smysl být se zemřelým, držet ho za ruku, mluvit na něho.

Lidé spirituálně orientovaní také tvrdí, že má smysl být i s člověkem, který je v bezvědomí či ve stádiu mozkové smrti. Někdy se podaří takovým procesem projít doma. Zde je vhodné využít služeb různých hospiců, které rodině pomohou vše zařídit. Jindy dojde k úmrtí v nemocnici, ale i tam je řada ochotných lékařů, kteří umožní rodině být se svým blízkým.

Kritická doba

Pro pozůstalé bývá obvykle doba do pohřbu dobou, kdy zařizují vše potřebné. Následují různé další úkony, které dokážou zamaskovat samu ztrátu. Obvykle se krize objeví až později. S určitou naléhavostí dolehne skutečnost, že zesnulý je definitivně mimo, že se již nesetká se svými blízkými. Objeví se i různé situace, kdy prakticky bude chybět. Odešel i pamětník, takže určité informace již nikdo nebude vědět. To vše tvrdě doléhá na pozůstalé a v případě pevného duševního zdraví trvá zhruba rok, než se vše zpracuje a přijme. Nebojte se v případě jakékoli potřeby vyhledat odborníka, kterým může být psycholog, psychiatr, farář či jiná osoba, která má schopnost vás skrze truchlení provést. Současně se nebojte emoce projevit. O tom, jak moc je to důležité, si můžete přečíst i v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve