Jak potlačit nutkavou chuť na sladké? Vyzkoušejte ověřené tipy

 Ostatní 
02. června 2019 17:08 / Gabriela Simenonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bojovat s touhou po cukru může být docela obtížné Shutterstock
Někdy si zkrátka nemůžeme pomoci a chutě na sladké nás doslova převálcují. Jak se od nutkavé chutě na sladké osvobodit? Určitě vyzkoušejte naše tipy.

Neodolatelná chuť na sladké nás obvykle přepadá jako naschvál nejčastěji při dietě. Bojovat s touhou po cukru může být docela obtížné. Existují však strategie, které vám pomohou tyto chutě překonat.

Nekupujte sladkosti ani jiné nezdravé pochoutky

Velmi jednoduché řešení, když vás při sledování televize přepadne chuť na něco nezdravého. Co doma nemáte, to prostě nesníte. Nevymlouvejte se na návštěvy a ani na děti (v obou případech můžete využít zdravější alternativy pamlsků), nic sladkého si prostě "nesyslete" do zásoby.

Jezte pravidelně

Pravidelný příjem potravy dokáže udržet v rovnováze hladiny cukru v krvi a nehrozí tak rychlé výkyvy energie. Zkuste jíst průběžně po celý den každé tři až čtyři hodiny, ale namísto sladkých svačinek si vybírejte zdravější alternativy v podobě potravin s nízkým glykemickým indexem.

Strava by měla obsahovat složité cukry (luštěniny, zelenina, celozrnné produkty ...), které uvolňují energii postupně a tak brání pocitům vlčího hladu, kdy máte chuť sníst to první, co vám přijde pod ruku.

Trik se žvýkačkou a čištěním zubů

Velmi jednoduchým způsobem na oklamání chuti na sladké je vyčištění si chrupu. Pokud nemáte po ruce kartáček s pastou, nevadí. Postačí i žvýkání žvýkačky nebo použití osvěžujícího ústního spreje. Už jen pro ten pocit svěžesti v ústech nesáhnete po sladkosti a mozek dostává signál, že jíst nebude, čímž se oslabí i chutě.

Zabavte se

Často jsou chutě na sladké spuštěny psychologickými faktory. Kdykoli pocítíte touhu po sladkém z emočních důvodů, zkuste se rozptýlit třeba procházkou, nějakou formou fyzické aktivity nebo neodbytné chutě spláchněte pod sprchou.

Chutě, které vznikají z psychologických důvodů, totiž obvykle odejdou za deset až dvacet minut. Zkuste si také sepsat situace, ve kterých cítíte potřebu po sladkých potravinách. Uvědoměním si, že máte vždy chuť na sladké, třeba když jste rozčílení, vám pomůže rychleji najít náhradu za tento zlozvyk.

Oklamejte chuť vůní

Pokud si zapálíte svíčku s vůní ovoce či s jiným sladkým aroma, případně použijete parfém nebo osvěžovač vzduchu s vanilkou nebo jinou sladkosti připomínající vůní, můžete své smysly velmi efektivně oklamat tak, že se už reálných sladkostí dožadovat nebudou.

Sklenka vody

Když vás přepadne touha sáhnout po sladkostech, nalijte si a vypijte sklenici vody pokojové teploty. Aby trik fungoval, nesmí být voda studená.

Omezte kávu

Zatímco teplá voda funguje jako přirozený "tlumič" chutě na sladké, káva (ale především kofein v ní) ji naopak zvyšuje. Proto by bylo vhodné popřemýšlet nad alternativou, například ve formě ovocného či bylinného čaje. Ty mají jemnou chuť, která může pomoci překonat chuť na sladké i bez přidaného cukru. Popíjením bylinných čajů navíc svému tělu poskytnete slušnou dávku antioxidantů bez jakéhokoli příjmu kalorií. Udělejte si čaj z neobvyklých bylin. Slyšeli jste například o bazalkovém?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008