Rakovina ledvin: Jak ji odhalit dříve, než se nebezpečně rozšíří?

 Zdraví 
29. května 2019 11:24 / Monika Thomsonová
  6
📷
5 fotografií v galerii
Bolesti v oblasti zad mohou znamenat velký problém Shutterstock
Diagnóza rakoviny ledvin je pro pacienta vždy nepříjemná a nezáleží v ten okamžik na tom, zda je nemoc odhalena záhy po výskytu, či nikoliv. Bohužel však pravděpodobnost úplného uzdravení s pozdějším nálezem klesá. Je ale vůbec možné tento typ onemocnění odhalit dříve, než se rozšíří?

Diagnóza rakoviny ledvin je pro pacienta vždy nepříjemná a nezáleží v ten okamžik na tom, zda je nemoc odhalena záhy po výskytu, či nikoliv. Bohužel však pravděpodobnost úplného uzdravení s pozdějším nálezem klesá. Je ale vůbec možné tento typ onemocnění odhalit dříve, než se rozšíří? 

Skryté nebezpečí  

Odpověď není jednoznačná. Část nádorů, zejména těch s nepříjemnými příznaky, se detekuje brzy. U nemalé skupiny však diagnostika stále pokulhává. Důvodů je několik:

  • Novotvary dlouhou dobu bují, aniž by pacientovi způsobovaly bolest či potíže.
  • Ledviny jsou uloženy hluboko v útrobách lidského organismu. Při lékařském vyšetření nemusí být malé nádory zřetelné.
  • U pacientů bez zvýšeného rizika výskytu nejsou screeningové testy běžně prováděny.

Je ale vůbec možné odhalit rakovinu dříve, než se rozšíří? Jak zjistit, že právě vás toto onemocnění ohrožuje? Způsobů je několik:

Moč

Její rutinní vyšetření není dostatečně průkazné. Nález stop krve v moči může sice znamenat přítomnost zhoubných buněk, stejně se však projevuje i zánět močových cest, močového měchýře či třeba ledvinové kameny.

Počítačová tomografie a magnetická rezonance

Obě tyto metody jsou velmi přesné, bohužel však plošnému využití brání jejich finanční náročnost. Indikovány jsou výhradně pacientům s vrozeným dědičným rizikem k rakovině ledvin.

Ultrazvuk

Jedná se o relativně levnou a spolehlivou metodu. Prospěšnost preventivního vyšetřování zdravých jedinců se však nepotvrdila.

Pomůže náhoda

Stává se, že k odhalení dosud bezpříznakového nádoru dojde jakoby mimochodem při podezření na jinou, méně závažnou chorobu, např. onemocnění žlučníku.

Genetické testy

Jedničkou v prognóze rakoviny ledvin jsou tzv. genetické testy. Umí vyhledat mutace genů DNA, jež zvyšují pravděpodobnost rozvoje novotvaru. Lékařem jsou doporučeny ve chvíli, kdy se v pokrevním příbuzenstvu pacienta nachází kdokoliv s rakovinou ledvin v anamnéze. (Dále čtěte: Činnosti, kterými si denně ničíme ledviny. Neděláte je také).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve