Vyzrajte na alergii na šperky. Poradíme vám, jak na to

 Ostatní 
26. května 2019 15:06 / Gabriela Simenonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nejčastějšími kovy, které vyvolávají alergie, bývají chrom, nikl, hliník nebo kobalt Shutterstock
Máte nový řetízek a najednou vám na krku vyskáče vyrážka? Bohužel někdy se může stát, že vám šperky způsobí nepěkné zdravotní komplikace. Kůže svědí, pálí a rudne. Nejde o nic jiného, než o alergii. Poradíme vám, jak na ní vyzrát.

Nejčastějšími kovy, které vyvolávají alergie, bývají chrom, nikl, hliník nebo kobalt. Tyto kovy občas potrápí až 40 % ženské populace. Nejčastěji se objevují ve slitinách a kromě šperků je najdete třeba i u hodinek či obrouček brýlí. Jak alergické reakci předcházet?

Omezte dobu nošení šperku

Pokud se vám již někdy stalo, že vaše kůže na šperk reagovala alergií a vy se nechcete oblíbeného šperku vzdát, omezte alespoň dobu, po kterou jej nosíte a vždy ho sundávejte na noc.

Vyzkoušejte speciální tělová mléka

Podrážděnou pokožku zkuste ošetřit některým ze specializovaných tělových mlék, která jsou vhodná pro citlivou pokožku, jsou bez konzervantů, barviv a jsou hypoalergenní. Zarudlé místo jím pravidelně promazávejte. 

Zkuste pudr

Abyste předešly podráždění a alergii kůže, místo pod šperkem přepudrujte. Pudr totiž dobře absorbuje vlhkost a pot.

Pomůže lak na nehty

Hodit se vám bude i bezbarvý lak na nehty, který na šperku vytvoří ochrannou bariéru a zabrání, aby podráždil pokožku. Aplikujte malé množství laku na ta místa šperku, která přijdou do kontaktu s pokožkou.

Pokožka musí dýchat

Nenoste šperky příliš těsně na kůži. Pokud je vám prstýnek malý, nechejte si ho zvětšit. To samé platí i u kovového pásku hodinek.

Vyhněte se levným šperkům

Dráždí vaši kůži levná bižuterie? Raději se jí vyhněte a pořiďte si zlatý řetízek. Pokud vaši kůži dráždí zlato, zjistěte si, kolik má karátů. Pokud například 14, vyzkoušejte řetízek osmnácti karátový. Čím více karátů zlato má, tím méně přidaných kovů obsahuje. Velmi málo dráždí také šperky z platiny. Levnější variantou jsou pak klenoty bez niklu, dobrou volbou je i chirurgická ocel.

Udržujte šperky v čistotě

Aby šperky dráždily co nejméně, musejí být čisté. Bakterie, špína, pot apod. způsobují podráždění. Před nošením vaše šperky omyjte v teplé vodě s mýdlem a opatrně očistěte jemným kartáčkem na zuby. (Dále čtěte: Niklová alergie není tak výjimečná, jak by se mohlo zdát). 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve