Nosíte rádi kšiltovky? Naučte se je správně kombinovat

 Móda 
24. května 2019 16:40 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Kšiltovky k módě patří Internet
Kšiltovka má v módním světě své nezastupitelné místo. Původně sice vznikla proto, aby její nositel prokázal příslušnost k určitému sportovnímu klubu, dnes je ale tato pokrývka hlavy vnímána jako módní doplněk. A pokud ji chcete nosit, musíte vědět, jak a s čím ji kombinovat, ale musíte se o ni naučit i správně pečovat. V pračce ji totiž můžete nenávratně zničit.

Možná se vám zdá, že kšiltovky se vyrábějí prakticky podle jednoho střihu a mění se jen její vzhled či materiál. Jenže tak to není. Jsou modely, které jsou ušité ze dvou dílů, jiné z pěti nebo šesti a každý typ sedí na hlavě různě. V prvé řadě tak musíte najít takovou čepici, která vám padne.

Velikost je klíčová

Právě špatnou volbou velikosti můžete celý look totálně pokazit. Na většině kšiltovek je možné nastavit obvod hlavy pomocí štítku v zadní části čepice. Vždy si to ale vyzkoušejte, protože se může stát, že i nejmenší nastavení bude pořád málo a naopak.

Důležitým kritériem pro velikost kšiltovky je však výška ke korunce. Pokud máte větší hlavu a vyberete si kšiltovku s malou výškou ke korunce, budete ji mít malou i při sebevětším nastavení zadního pásku. Naopak pokud máte menší hlavu a vyberete si kšiltovku s vysokou korunkou, budete ji mít s velkou pravděpodobností velkou a zafouká-li vítr, určitě vám ji odnese.

Kšiltovky s nízkou korunkou poznáte většinou tak, že mají kšilt více hranatý, naopak čepice s vyšší korunkou bude mít kšilt větší a více zakulacený.

Kšiltovka na léto i na zimu

Kšiltovku lze nosit prakticky celoročně. Je ale dobré zvolit vhodný materiál pro dané roční období.

V létě si vyberte čepici ze vzdušného materiálu, klidně i v módním retro stylu se síťovinou vzadu. Díky tomuto detailu si zajistíte příjemné odvětrávání. Pokud zvolíte kšiltovku celotextilní, ujistěte se, že má alespoň několik větracích dírek po obvodu. Jinak se budete v čepici potit. Pro léto je také ideální mít kšiltovku z materiálu, který dobře saje pot. Syntetika vám v parném létě moc dobrou službu neudělá.

Pro chladnější období roku zase můžete vybírat z pevnějších materiálů, módní jsou například kšiltovky z manšestru nebo kůže.

S čím baseballku kombinovat

Kšiltovka působí sportovně, takže se bude hodit k jakémukoliv sportovnímu outfitu. Ale pozor! Pánové ji mohou nosit i k obleku a dámy k sukním.

Perfektně pasuje kšiltovka nejen k džínám a jednoduchému tričku, ale k jakémukoliv oblečení z džínoviny, ať už jde o šaty, top nebo košili. Výborně se hodí i třeba ke koženému křiváku. O tom, k čemu všemu se křivák hodí nosit, jsme psali zde. A zapomeňte na myšlenku, že se kšiltovku hodí kombinovat jen s kalhotami. Zajímavé duo tvoří také se sukní. A kšiltovce se nemusíte bránit ani tehdy, když preferujete elegantní módu. Například kožené kšiltovky působí velmi noblesně.

Jak kšiltovku prát

Ať už si pořídíte jakoukoliv kšiltovku, čas od času ji budete muset vyprat, abyste ji zbavili nánosů potu, špíny či make-upu. Jako nejjednodušší řešení se nabízí vyprat čepici v pračce, jenže to není zrovna nejlepší nápad. Pokud to výrobce přímo neumožňuje, což se dozvíte na štítku z vnitřní strany čepice, raději se pračce vyhněte. Tvrdý kšilt totiž může dostat pořádně zabrat a váš oblíbený módní doplněk bude nenávratně zničen.

Raději si napusťte vlažnou vodu do umyvadla a dejte do ní trochu pracího prostředku. Kšiltovku do vody ponořte a nejvíce špinavá místa vyčistěte houbičkou, hadříkem nebo například malým kartáčkem (může být i zubní, který už nepoužíváte). Po vyčištění vodu vypusťte a kšiltovku proplachujte pod tekoucí studenou vodou tak dlouho, dokud z ní nebude všechen prací prostředek pryč.

Kšiltovku pak trochu vysušte ručníkem tak, aby z ní nekapala voda. Předejděte ztrátě tvaru tím, že vnitřek kšiltovky vycpete a necháte uschnout na suchém ručníku. Pokud není kšiltovka úplně celá mokrá nebo je z funkčního rychleschnoucího materiálu, můžete si ji nechat uschnout na hlavě, čímž dosáhnete nejlepšího tvaru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?