S bradavicemi moc parády nenaděláte. Jak se jim účinně bránit?

 Zdraví 
21. května 2019 11:36 / Gabriela Simenonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Víte, kde všude na vás číhají bradavice? Shutterstock
Vyskytují se hlavně u dětí, a to na chodidlech či dlaních rukou. Pozvolna se zvětšují a bývají většinou bolestivé. Navíc zbavit se jich nebývá vůbec snadné. Řeč bude o bradavicích.

Toto časté nevzhledné a velmi nakažlivé onemocnění představuje spíše estetický problém než hrozbu pro naše zdraví. Bradavice však nejsou ničím víc než přerůstajícími kožními buňkami. Svému nositeli nijak výrazně neškodí. Mohou ale bolet, a to zejména tehdy, jsou-li blízko nehtů či na ploskách nohou – pak překáží při chůzi. Nejvíce nám však bradavice vadí z kosmetického hlediska, zejména tehdy, pokud se viditelně zvětšují.

Prevence je základ

Přenosu viru můžete zabránit tím, že se kontaktu s bradavicemi budete, pokud možno, vyhýbat. Používání vlastního ručníku, ponožek i obuvi, by mělo být samozřejmostí. Důležitá je i péče o pokožku. Pokud je zdravá a udržovaná, je méně náchylná k uchycení papilomavirů a vzniku bradavic. Jak už řečeno jsou bradavice virového původu, a tak je dostat můžeme relativně snadno. V případě, že se bradavice objeví, nikdy je sami neodstraňujte. Vzniklým krvácením totiž napomůžete k rozšíření virů do okolí. Při všech běžných činnostech je vhodné bradavice preventivně zakrýt náplastí.

Kde se můžeme nakazit?

  • Pokud použijeme kontaminovaný ručník.
  • Při užívání společných sprch v posilovnách či umývárnách v bazénech.
  • Pokud máme sníženou imunitu organismu, kdy tělo nemá dostatečnou sílu se viru ubránit.

Jak se chránit?

Bradavicím lze předcházet. Buďte opatrní zejména ve společných prostorách, jako jsou sprchy – vyplatí se nosit lehké nazouvací pantofle, které zabrání kontaktu s podlahou. Dostatečnou imunitu organismu vám zase zvýší správná strava s dostatkem vitamínů a minerálů. Pokud už se ale přece bradavice na kůži vyskytnou, pomoci může i lokální léčba. 

Co zabírá?

  • výtažek z jitrocele určený k potírání
  • olej z bylinky oregano, kterým se může postižené místo potírat několikrát denně
  • tekutý dusík, který aplikuje lékař a bradavici jím vypálí
  • speciální roztok, který vám předepíše lékař, po kterém bradavice odpadnou

Pomůže i ocet a cibule

Cibuli namočte do octa tak, aby jím nasákla. Večer před spaním si kousek cibule odloupněte a přiložte na bradavici. Přelepte leukoplastí a zavažte obvazem. Malá bradavice zmizí tak do čtyř dnů, na větší budete potřebovat více času. Řešení je to ale bezbolestné a suroviny potřebné k tomuto způsobu léčby má doma každý. O dalších přírodních metodách jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47