Překvapivé poznatky o černém čaji

 Zdraví 
19. května 2019 09:20 / Monika Thomsonová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Na černý čaj někdy pohlížíme s mírným podezřením Shutterstock
Dodržovat pitný režim je nesmírně důležité pro zajištění správného fungování těla. Pokud se podíváme na doporučené nápoje, patří sem hlavně klasická čistá voda. Ale jak je to s pitím čaje?

Na tento nápoj někdy pohlížíme s mírným podezřením, neboť obsahem kofeinu i svým povzbudivým účinkem připomíná kávu, která mimo jiné zvyšuje krevní tlak. Poslední vědecké výzkumy ale dokazují, že černý čaj může tlak naopak snížit, a že o jeho příznivých účincích nevíme zatím zdaleka všechno.

Důležité je, zvolit opravdu kvalitní černý čaj, který koupíte v osvědčené prodejně. Podívejte se na hlavní důvody, proč pít černý čaj.

Snižuje krevní tlak

Pokud trpíte na vysoký krevní tlak, je černý čaj vhodným doplňkem klasické léčby a životního stylu. Je dobré připomenout, že dané účinky byly mnohokrát ověřeny. Bylo prokázáno, že za několik měsíců dokážou už pouhé tři šálky černého čaje denně pomoci pacientům, kteří mají potíže s krevním tlakem. Dobrá zpráva je, že dokáže snížit jak tlak diastolický, tak i tlak systolický.

Výborná prevence proti mrtvici

Černý čaj dokážete snížit rizika, jako je infarkt a také mrtvice. A čísla jsou poměrně zajímavá, jelikož při pravidelném každodenním pití černého čaje se riziko snižuje až o dvacet procent.

Tvrzení o blahodárném vlivu čaje na naše srdce se zakládá na výsledcích studie, do které byla zapojena stovka dobrovolníků ve věku od 35 do 75 let. Polovina z nich popíjela třikrát denně kvalitní černý čaj, zatímco druhá půlka dostávala jen placebo. To svou chutí sice bylo od pravého čaje k nerozeznání a obsahovalo i příslušnou dávku kofeinu, avšak ve skutečnosti nepocházelo z čajovníku. Po půl roce se ukázalo, že lidé pijící pravý černý čaj mají krevní tlak v průměru o 2 až 3 mmHg nižší než ti, kteří dostávali jen placebo.

Pomáhá ústní dutině

Černý čaj obsahuje i celou řadu látek, které prospívají naší ústní dutině. A jak konkrétně? 

  • snižuje tvorbu plaku
  • omezuje tvorbu bakterií
  • odstraňuje záněty

Zde však musíme upozornit na dvě možná rizika. Aby čaj takto působil, měli byste jej pít výhradně bez cukru. Druhým rizikem je pak nadměrná konzumace černého čaje při které hrozí tmavé zabarvení zubů. Při doporučené spotřebě, tj. zmíněných tří šálků denně, však tento následek nehrozí.

Obsahuje množství antioxidantů

Pokud se v souvislosti s antioxidanty mluví o čaji, tak se téměř vždy zmiňuje ten zelený a na černý se často zapomíná. Ale neprávem. I černý čaj totiž obsahuje širokou škálu antioxidantů, které velmi výrazně pomáhají hned v několika ohledech.

  • eliminují volné radikály
  • odstraňují toxiny
  • eliminují těžké kovy

Pro dosažení těchto účinků je však nutné pravidelné pití čaje a navíc by se mělo vždy jednat o čaj kvalitní a nikoli ten sáčkový ze supermarketu.

Ideální volba pro hydrataci 

Právě v nadcházejícím období je nutné myslet na dostatečný přísun tekutin, pro optimální hydrataci. Pití vlažného černého čaje bez cukru je ideální volbou. Je nejenom zárukou, že dodržíte ten správný pitný režim, ale navíc zaženete žízeň způsobem zdraví prospěšným. Pití kvalitního čaje má blahodárné účinky i na naši postavu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve