Na chodidlech strávíme celý život, přesto lidé stále podceňují péči o ně

 Zdraví 
07. června 2020 13:48 / Hana Jordánová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Nejčastější příčinou bolestí chodidel je špatná volba obuvi Pixabay
Naše chodidla patří k podceňovaným částem lidského těla, přitom plní mnoho důležitých funkcí: jsou jeho oporou, zajišťují pohyb a tlumí nárazy, které by jinak otřásaly naším mozkem a vnitřnostmi. Proto je nutné, aby se vyvíjela správně.

Základ je položen už v dětství. Chodidla totiž tvoří složitá soustava kostí, chrupavek a dva oblouky: příčná a podélná nožní klenba. Pokud klesne, nebo se dokonce zbortí, mluvíme o ploché noze. Bohužel se zborcená klenba může objevit také u dětí už kolem čtvrtého a pátého roku. Nejčastěji jde o plochovbočenou nohu s oploštělou klenbou a vbočenou patní kostí, takže děti při chůzi „šmajdají“. Příčinou je nekvalitní obuv nebo obuv nošená po starším sourozenci apod.

Ploché nohy u dětí

Ploché nohy nemusejí ze začátku vůbec bolet. Pokud se však včas neléčí, může se každá v dětství neřešená odchylka od normy zafixovat a později se v dospělosti bolestivě přihlásí. Proto je nutné, aby rodiče sledovali chůzi svého potomka. Pokud vtáčí kolena i kotníky, je třeba vyhledat odborníka.

Ten nejčastěji doporučí zdravotní stélky, které pomáhají při mírném stupni plochonoží i při složitějších deformitách. Pořizují se na základě moderního odborného vyšetření počítačem, kdy se snímá průběh zátěže nohou. Sestavují se na „míru“ jako stavebnice z jednotlivých komponentů podle konkrétní ortopedické potíže. Mění se vždy po půl roce tak, jak roste chodidlo dítěte. U výraznějších vad se kombinuje speciální ortopedická vložka s ortopedickou obuví.

Ortopedická vložka

Podle odborníků je nutné si uvědomit, že ortopedická vložka není léčebná pomůcka, ale prostředek pasivní terapie, který slouží ke kompenzaci, korekci a prevenci deformit na nohou, aby se znovu dostaly do správného fyziologického postavení. Důležité je, abyste se vad zavčas vyvarovali, a to právě výběrem kvalitního obutí na ven i na doma.

Prevence

Zdravý vývoj nohou ovlivňuje i dostatečná pohybová aktivita dítěte. Ortopedi doporučují hlavně chůzi naboso na bezpečném podkladu, zejména pak v přírodě na trávě, písku a kamíncích. Jen tak dostáváme přirozenou cestou potřebné impulzy, aby se zpevňovaly svaly na nohou. Vzpomeňte na dětství vašich rodičů nebo prarodičů, kteří chodili naboso běžně. Až moderní doba vyžaduje neustále nohu obutou. Úzkostliví rodiče se bojí, aby si jejich ratolest něco do nohy nezapíchla, aby je nepíchaly kamínky, nebo aby třeba neměly špinavé nohy. Věřte, že chůze po bezpečném povrchu, jak je uvedeno výše, vašim dětem neublíží. Ba naopak, jejich nožky budou jásat a budou vám vděčné. Navíc děti možnost proběhnout se po trávě bez bot uvítají, protože to pro ně bude něco nového. Aniž by si to uvědomovaly, budou procvičovat klenbu i její svaly. Nic se však nesmí přehánět, zpočátku je tedy vhodné začínat chodit naboso maximálně dvě hodiny.

Předcházet onemocnění dolních končetin se dá i cvičením. Při něm se posilují svaly, které tvoří klenbu. Mezi nejúčinnější patří stoupání na špičky, pohupování se ze strany na stranu na špičkách, kutálení tenisového míčku pod chodidlem nebo cviky na balanční podložce, kterými aktivizujeme podélnou klenbu a lýtkové svalstvo, tedy svaly, které jsou při chůzi namáhány nejvíce. U dětí je oblíbený takzvaný Vítkův chodník, kdy se procházejí po sestavě různých podložek napodobujících přírodní podmínky, jež nám kvůli soustavnému obutí chybějí. V posledních letech přibyly i další trendy, hlavně prstová a kolébková obuv.

Ploché nohy u dospělých

To, zda budeme nebo nebudeme mít v dospělosti plochou nohu, můžeme do určité míry ovlivnit také sami. Například tím, nakolik budeme podléhat moderním trendům. Rozhodně bychom se měli přezouvat podle toho, jaký druh činnosti právě vykonáváme.

Plochonoží vyvolává i další zdravotní problémy, jako jsou potíže s křečovými žilami, bolesti chodidel, otlaky na ploskách, pod hlavičkami zánártních kostí a pod patou, pokřivené kladívkové prsty nebo vbočený palec.

Unaveným končetinám prospívají masáže, večerní koupele, zábaly i odborná pedikúra. Vliv na získání ploché nohy v dospělosti má kromě nevhodné obuvi i přetěžování dolních končetin, nadváha, hormonální změny v těhotenství a přechodu či nevhodný sport (běh, hokej, skoky, sjezdové lyžování).

Pozor na plísně a mykózu

Uzavřená obuv ze syntetických a neprodyšných materiálů, zvýšená potivost nohou, návštěvy saun a akvaparků – to všechno nahrává patologickým plísním, které se rády usídlují na nohou. Způsobují nepříjemný zápach, svědění pokožky mezi prsty a plísně na nehtech či pokožce. Při prvních příznacích může být účinná koupel nohou ve slabém roztoku hypermanganu. Během návštěvy veřejných prostor a bazénů bychom měli nosit omyvatelné plastové pantofle. Jak nejlépe bojovat s mykózou, čtěte zde.

Nejčastější příčiny bolesti chodidel

Nejčastější příčinou bolestí chodidel je špatná volba obuvi, která zvyšuje námahu plosek chodidel při chůzi. Je tomu tak tehdy, když špatně sedí, je příliš úzká, velmi špičatá, tlačící, neposkytující dostatečnou oporu, nemá dostatečné odpružení, takže není schopna dostatečně absorbovat otřesy, nebo pokud má nepřirozený tvar. Velmi namáhavé (a to nejen na chodidla) je nošení bot s podpatkem. Právě vysoké podpatky jsou nejčastějším viníkem potíží se zády i s chodidly.

Problémy chodidel, které mohou bolet

Kuří oka, mozoly, zarostlé nohy, kladívkové nebo drápovité prsty, zvětšený palcový kloub, bolesti nártu a zánártí, zátěžová fraktura (pod druhým nebo třetím prstem), bolest v bříšku pod palci nohy, ostruha, bursitida paty, otok paty, otlak na patě, zánět Achillovy paty, plochá noha i syndrom tarzálního tunelu.

Bolest chodidel rozhodně neignorujte, protože se vám to nemusí vyplatit. Nejenže vás nohy mohou při chůzi bolet čím dál více, ale mohou způsobit i vážné onemocnění. Stav je o to horší, že problémy s chodidly rozhodně samy od sebe nezmizí. Bolest chodidel je navíc velmi úzce spjata i s počáteční cukrovkou a aterosklerózou.

Co vám může pomoci

Vše se samozřejmě odvíjí od daného problému. Pomoci může správná obuv, ortopedické vložky, injekce kortikosteroidů, odpočinek, masáže chodidel, léky proti bolesti, rehabilitace, chlad, redukce hmotnosti, u dny pak dieta. Základem jsou kvalitní boty s kvalitní stélkou nakoupené v kamenných obchodech. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve