Rostlinná mléka jsou chutnou náhradou plnou vitaminů a minerálů. Snadno si je vyrobíte doma

 Ostatní 
03. června 2020 13:34 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostlinná mléka by jsou ideální pro děti i sportovce Depositphotos
Rostlinná mléka jsou skvělou náhradou plnou vitaminů, minerálů či zdravých tuků a v neposlední řadě také výborně chutnají. A ještě lepší je to, že si je snadno můžete vyrobit doma.

Někteří lidé mají problémy s trávením živočišného mléka. Na vině jsou alergie na bílkoviny z kravského mléka nebo nesnášenlivost laktózy. Rostlinná mléka tyto nepříjemnosti nezpůsobují. Nejčastěji se v obchodech dají sehnat mléka sojová, rýžová nebo mandlová. Ale viděli jste tu cenu? Doma vyrobené "mléko" bude stejně kvalitní, ale hlavně levnější.  

Snadná výroba

Na výrobu domácího mléka vám postačí mít velkou nádobu, výkonný mixér a plátýnko nebo sítko. Na trhu se již dají sehnat i speciální robory na připravu rosltinných mlék. Ale do nich investujte jenom v případě, že si budete chtít mléko připravovat opravdu každý den. Samotná výroba pak spočívá v tom, že surovinu namočíte přes noc do filtrované vody a pak ji rozmixujete. Kdo chce mít jemnou strukturu mléka, pak jej scedí přes plátýnko.

Semena i ořechy

Rostlinná mléka si můžete připravit prakticky z jakékoliv obiloviny, jako je oves, pohanka, rýže nebo quinoa. Další možností jsou mléka z ořechů a semen, ta obsahují mnoho minerálů a stopových prvků a také prospěšné vyšší mastné kyseliny. Co se týká poměru, obecně platí 100 g suroviny na 1 litr vody, nebo 1 hrnek na 4 díly vody. Mléka si můžete také osladit přidáním předem namočeného sušeného ovoce, dochutit skořicí nebo do nich přidat čerstvé ovoce. Získáte tím lahodnou a zdravou svačinku.

Mandlové mléko

Připravte si 150 gramů loupaných mandlí, které nasekáte nebo umelete. Vyhnete se tak zdlouhavému namáčení. Vše zalijte litrem studené vody a nechejte dvě až tři hodiny vyluhovat. Poté vše rozmixujte a sceďte. Mandlové mléko je skvělé pro svůj vysoký obsah vápníku, draslíku, fosforu a hořčíku. Drcené mandle poté nevyhazujte. Můžete si je přidat třeba do jogurtu nebo do kaše. Mandlemi si tak můžete skvěle nahradit sladkosti. Jak moc jsou prospěšné pro vaše tělo, jsme psali zde.

Makové mléko

Makové mléko je také velmi oblíbené kvůli vysokému obsahu vápníku. Ve 100 ml najdete až 200 mg vápníku. Kromě toho obsahuje také 3 g bílkovin a některé minerály. Namletý mák zalijte vodou a nechejte 2 až 3 hodiny luhovat. Směs pečlivě roxmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátno. 

Kokosové mléko

Kokosové mléko můžete poměrně snadno najít i v obchodech, ale jeho cena nebývá zrovna nízká. Proto je mnohdy levnější si jej připravit snadno doma. Strouhaný kokos zalijte horkou vodou, nechejte stát zhruba hodinu a poté rozmixujte. 

Ovesné mléko

Tento nápoj milují hlavně sportovci, kteří se rychle potřebují dostat do formy. Oves je skvělý ve chvíli, kdy chcete zhubnout nějaté to kilo, protože nakopává metabolismus. Je nabitý vitaminy B a E i minerály jako hořčík, selen, měď nebo železo. I ovesné mléko lze sice koupit, ale domácí je přeci jen domácí. Zhruba 50 g jemně mletých vloček zalijte 800 ml vody. Nechejte stát asi hodinu, rozmixujte do hladka a přeceďte. 

Rýžové mléko 

V seznamu rostlinných mlék by nemělo chybět ani rýžové. Připravte si 100 gramů natural rýže, kterou propláchněte, zalijte litrem studené vody a nechejte 2 až 3 hodiny luhovat. Poté pečlivě rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátno a dochuťte dle libosti. Dá se z něj udělat skvělé kakao, horká čokoláda, kaše, pudinky, smoothies, skvělé je i při pečení bábovek, koláčů a dalších dobrot. Zkusíte to?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47