Problém, o kterém se nemluví. Neignorujte nepříjemný zápach ženských intimních partií

 Zdraví 
30. května 2020 09:09 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ženy se za zápach v intimních partiích často stydí  Depositphotos
Když přijde řeč na intimní partie, dostaví se mlčení. Ve společnosti stále panuje napětí. Bavit se zcela přirozeně o přirození jde jen těžko. Obzvláště ve chvílích, kdy se s ním pojí nějaký zdravotní problém. Jedním z nich je i silný zápach. Neignorujte ho, vaše tělo vám dává najevo, že se děje něco špatného.

O zápachu z dámských intimních partií se často vtipkuje. Každý snad slyšel ve spojení s vagínou slovo rybina. Humor však umí být dvojsečný. Na jednu stranu uvolňuje napětí, takže se jednodušeji mluví o problému, na druhou stranu však zamezuje vážné komunikaci. A to je špatně.

Žena se pak necítí sebevědomě a stydí se problém řešit. Chyba. Pokud zanedbá návštěvu doktora, potíže se budou jen prohlubovat. Zápach totiž vždy poukazuje na zdravotní potíže.

Přemnožení bakterií

Ženské přirození, stejně jako pánské, má vlastní pach. Když se však zápach vychýlí z normálu, značí to ve většině případech přemnožení bakterií. Vaginální infekce se vyskytuje především ve chvílích, kdy se prostředí v pochvě dostane do pH nerovnováhy.

A to jakmile hodnota pH překročuje 4,2. Vnitřní pokožka se stává ornou půdou pro špatné bakterie. Ty dobré ochranářské jsou v tu chvíli převálcované. A zde začíná boj o navrácení rovnováhy.

Nesnažte se léčit samy, zajděte k lékaři

Bakteriální vaginální infekce nejčastěji postihuje ženy v sexuálně aktivním věku. Mužští protějšci, aniž by to tušili, mohou sami být nositeli těchto bakterií. Pro ženu pak vzniká začarovaný kolotoč, ze kterého se těžko vyskakuje.

A rozhodně ne svépomocí. Jakmile získáte podezření, že právě vás zasáhla infekce, navštivte svého gynekologa. Ten s vámi potíže prokonzultuje a navrhne nejlepší možnou léčbu. S největší pravděpodobností půjde o antibiotika ve formě čípků či speciální vaginální gel.

Prevence

Jak předejít problému, nebo ho zmírnit, pokud již nastal? Dávejte si pozor, čím se umýváte. V ženském přirození by se mělo pH pohybovat v nižších hodnotách. Nižší pH znamená kyselejší prostředí, tedy místo, kde se nedaří bakteriím a kvasinkám.

Pořiďte si hygienické prostředky s nízkým pH faktorem. Důležitým bodem prevence a zabrzdění probíhající infekce je kondom. Ochrana poskytne vám i vašemu partnerovi obranu proti nekonečnému posilování infekce. Zjistěte, co byste měly udělat bezprostředně po sexu, abyste se vyhnuly zdravotním potížím.

Doporučená doba krytí kondomem se pohybuje od 3 do 4 měsíců, aby došlo k přerušení cyklu předávání. Nakonec upravte jídelníček. Zakomponujte bílé jogurty, kefíry a jiné potraviny s probiotickými mikroorganismy. Díky nim se hodné bakterie rychleji vzchopí, aby vám pomohly vyhrát boj s infekcí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve