Zánět močových cest trápí nejčastěji ženy. Co můžete udělat, aby se vám obloukem vyhnul?

 Zdraví 
20. listopadu 2019 08:52 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ženy mají krátkou močovou trubici, proto se do ní dostanou bakterie snadno  Depositphotos
Zánět močových cest není příjemné onemocnění. Člověk, který touto chorobou trpí, musí často močit a během něj pociťuje pálení či řezání. K tomu se ještě často přidává zvýšená teplota, bolest podbřišku či zad. Nejhorší bývá, že se zánět močového měchýře rád vrací, takže je někdy obtížné mu předejít. Zjistěte, co můžete udělat, aby se vám obloukem vyhnul.

Zánět močových cest mohou mít i muži, ale nejčastěji trápí ženy. Důvodem je anatomická rozdílnost pohlaví. Ženská močová trubice je zhruba o tři centimetry kratší než mužská a končí jen malý kousek od poševního vchodu a konečníku. Znamená to, že do ní bakterie mají snadnější přístup. Pokud vás zánět močových cest čas od času potrápí, snažte se mu sami preventivně vyhnout.

Dodržujte pitný režim

Pitný režim je důležitá prevence před zánětem močových cest. Měli byste vypít minimálně dva a půl až tři litry vody denně. Do toho můžete započítat čaj i minerálky. Díky pití velkého množství vody se vám z těla odplaví více bakterií, které se mohou přemnožit a způsobit zánět močových cest a u žen ještě navíc kvasinkovou infekci.

Nechoďte močit až na poslední chvíli

Jdete občas močit až na poslední chvíli? Když cítíte, že potřebujete na toaletu, často ignorujete varování močového měchýře a moč dlouho zadržujete. To není dobře. Odskočte si vždy, když cítíte, že se váš močový měchýř začíná plnit. Dlouhé zadržování moči totiž podporuje růst bakterií v močových cestách.

Dodržujte důkladnou hygienu před i po sexu

Během pohlavního styku se přenáší z jednoho partnera na druhého bakterie, které mohou způsobit různá onemocnění. Infekce močových cest je jedno z těch častějších. Bakterie se mohou během pohlavního styku poměrně snadno dostat do močové trubice a usadit se tam. Tomu předejdete tak, že se před sexem i po něm vyprázdníte a důkladně umyjete.

Noste jedině bavlněné spodní prádlo

Spodní prádlo ze syntetických materiálů podpoří zánět močových cest. V něm se totiž rychleji množí bakterie, které mají rády teplo a vlhko. Bavlna dobře odvádí vlhkost. Pro ženy jsou nebezpečná tanga. Ta totiž dobře absorbují pot a skrze jejich tvar snadno dopraví bakterie z konečníku do močové trubice. Dále čtěte: Jak se projevuje dna?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47