Kvalitní kakao je pro naše zdraví prospěšné. Navíc výborně pomáhá při hubnutí

 Zdraví 
17. listopadu 2019 10:48 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kakau se vyhýbat rozhodně nemusíme Depositphotos
Výzkumy v posledních letech ukázaly, že kakao, základní přísada čokolády, může být dobré a velmi zdravé pro naše tělo. Kakao má v sobě hodně cenných látek, vitaminů a minerálů, které pomáhají proti únavě, při zvýšené horečce, srdečních problémech, anémii, problémy se střevy a ledvinami či dýchacími problémy. Navíc má kakao protizánětlivý účinek.

Čokoláda je plná kalorií, cukru a tuku, a proto se jí většina z nás snaží vyhýbat. Ale kakau se vyhýbat opravdu nemusíme! Kakaový strom roste v tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky v povodí Amazonky a Orinoka. Lusky kakaovníku obsahují semena (fazole), která jsou bohatá na živiny a tuky. Mohou pomoci omezit ukládání tuků v těle, podporují dobrou náladu, správný krevní oběh a chrání buňky. 

Kakao je plné pozoruhodných živin

Kakaový prášek je plný pozoruhodných živin. Jedním z nich je theobromin (jemnější kofein) zodpovědný za lehké mentální stimulační vlastnosti, a který je také přítomen v menší míře v některých čajích a v yerba mate. 

Kakao obsahuje velké množství flavonoidů, což jsou přírodní substance. Ty se nacházejí v rostlinách, v potravinách a nápojích rostlinného původu (např. v jablkách, hroznech). Jedná se o antioxidanty, které naše tělo potřebuje. A kakao je plné antioxidantů! Pozor, nepleťme si jej s instatním kakaem. Dále čtěte: Pitím instantního kakaa si děti zadělávají na vážné problémy.

Má skvělé účinky na krevní oběh a kardiovaskulární systém

Tyto rostlinné produkty jsou známé pro své pozitivní účinky na krevní oběh a kardiovaskulární systém. V několika významných studiích z posledních deseti let bylo prokázáno, že flavonoidy z kakaa podporují optimální průtok krve, správný krevní tlak a obsah cholesterolu. 

Pomůže snížit cholesterol

Dalším kladem pravidelné konzumace tmavé čokolády je také snížení celkového cholesterolu. Kakao je také plné antioxidantů. Antioxidanty jsou důležité pro sportovce, kteří spalují více kalorií, a tak produkují více volných radikálů v těle. 

Obecně platí, že čokoláda obsahující více než 70 procent kakaa je kvalitní a stále chutná dobře. Neslazené kakao můžete také přidávat do vloček nebo jogurtů. 

Kakao a hubnutí? Ano!

Kvalitní kakao a vysokoprocentní hořká čokoláda pomáhají při hubnutí. Například jeden až dva čtverečky hořké čokolády po jídle uspokojí chuť na sladké jen za cenu 40 kcal ve srovnání s 500 kcal v kousku dortu nebo koláče. Klidně si můžete dopřát denně 30 gramů čokolády. Kromě čokolády můžete koupit na kousky nalámané kakaové boby nebo pravé nerafinované kakao obsahující vlákninu a antioxidanty. Pomoci s hubnutím vám může také avokádo, které je výborné i pro cukrovkáře.

Jak poznat kvalitní kakao a jak ho uchovávat?

Kvalitní kakao může mít různé odstíny. Mimo hnědé se setkáme i s odstínem červené s velmi hořkou chutí. Vůně dobrého kvalitního kakaa je silně aromatická. Špatně uskladněné kakao je bez aroma. Kakao je potřeba mít na suchém místě se stálou teplotou, protože rychle absorbuje vlhkost. Po otevření musíme kakao skladovat v neprodyšné a uzavíratelné nádobě. Dále čtěte: Houba reishi: Mocná zbraň a pomocník v prevenci proti rakovině

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve