Využití kyseliny hyaluronové v celém zdravotnictví roste. Na co všechno je výborná?
Příčinou bolesti v kloubech bývá velmi často úbytek kyseliny hyaluronové, která má za úkol klouby promazávat, udržovat chrupavky pružné a bránit zánětům. Jakmile se její obsah v těle sníží, chrupavky se o sebe začnou obrušovat, což způsobuje stále větší bolest.
Kyselina hyaluronová je nejdůležitější složkou kloubní tekutiny a jednou ze základních stavebních látek chrupavek. S věkem bohužel její podíl v těle klesá, a tím pádem dochází k bolesti.
Kyselina hyaluronová podávaná perorálně je dnes již běžně dostupná v lékárnách v podobě kloubních doplňků stravy. Látka, která má zkratku HA, se ale také velmi úspěšně aplikuje injekčně, a to vpichem přímo do místa bolesti, nejčastěji do kolenního kloubu. „Na rozdíl od perorálního užití jsou injekce pouze na předpis a jsou aplikovány lékařem. Většinou jde o sérii tří až pěti injekcí, které působí prakticky okamžitě. To znamená, že množství kyseliny hyaluronové se zvýší natolik, že klouby se začnou prakticky ihned promazávat a bolest mizí. Tato metoda je ale finančně poměrně náročná a v některých případech i bolestivá, proto se snažíme vyvíjet levnější a bezbolestnou perorální cestu,“ přibližuje docent Vladimír Velebný, který se specializuje na výzkum HA.
Nové poznatky
Hodnotu nemá kyselina hyaluronová ale pouze v oblasti péče o klouby. Velmi pozitivně působí také na hojící se rány, vlasy, nehty, anebo například na záněty sliznice střeva. Docent Velebný nepochybuje, že léčivé účinky kyseliny hyaluronové se objeví i v dalších odvětvích.
„Vzhledem k tomu, že kyselina hyaluronová je přirozenou součástí lidského těla, které se jí vůbec nebrání, její využití nejen v oblasti péče o klouby, ale obecně v celém zdravotnictví nadále poroste. My v současnosti spolupracujeme se špičkovým pracovištěm v Německu, kde se školí různé operační techniky na kolenách nebo kyčlích pacientů. Pro nás je to ohromná příležitost vyzkoušet si ve spolupráci s vedoucími lékaři tamního střediska, jak se naše přípravky chovají ve skutečném kloubu,“ prozradil docent Vladimír Velebný. Dále čtěte: Jak získat dostatek vitaminu C pouze z potravin?