Jak získat dostatek vitaminu C pouze z potravin?
Klasická představa rozšířená mezi lidmi spočívá v mýtu o citrusech, které musíme jíst, abychom byli zdraví. Citrusy jsou sice bohatým zdrojem vitaminu C, ale jak uvidíme, zdaleka ne největším. Hlavním problémem citrusů je skutečnost, že obsahují enzym askorbinázu, která vitamin C rozkládá. Naučme se tedy využívat příhodnější zdroje.
Šípky
Skvělou možností, jak doplnit vitamin C, jsou šípky. Ve 100 gramech najdeme podle druhu a vyzrálosti mezi 200–500 mg vitaminu C. Citrony mají přitom asi desetinu. Nasušit si šípky a uvařit si z nich správným způsobem čaj je proto výborné opatření v případě počínající nemoci, ale i jako prevence. Čaj pochopitelně nezalévejte vroucí vodou, to byste hodně vitaminu zničili.
Černý rybíz
Dalším rekordmanem v obsahu vitaminu C je černý rybíz. Na 100 gramů má asi 50 až 400 mg tohoto vitaminu. Jeho obrovskou předností je vysoká stabilita, takže i zpracovaný černý rybíz obsahuje stále hodně vitaminu C a sirup připravený za studena ztratí za rok jen asi 15 % této látky. Z hlediska našeho zdraví proto stojí za to vysazovat keříky černého rybízu a konzumovat jej zejména za syrova.
Červená paprika
Pokud chcete brát ohled na štíhlou linii, a přitom mít dostatek vitaminu C, tak byste měli zbystřit. Půlka červené papriky má asi 140 mg vitaminu, což je více, než potřebná denní dávka pro běžné situace. Je to sice méně, než kolik je dávka používaná při nástupu obtíží (500 mg), ale v běžném životě určitě postačí.
Růžičková kapusta
Také má velmi mnoho vitaminu C. Na sto gramů hned celých 115 mg. Jediný problém je, že jde o hodnoty v syrovém stavu. Jestliže ji hodíte do polévky a vaříte do bezvědomí, pak vitamin C spolehlivě zrušíte.
Kiwi
Skvělým zdrojem vitaminu C je také kiwi. Na 100 gramů ho má asi 90 mg. Vedle obsahu vitaminu má kiwi i mnoho dalších prospěšných látek, například látek podporujících látkovou výměnu, takže podpoří vaše hubnutí a zlepšuje také váš zrak.
Brokolice
Tato zelenina je na tom překvapivě podobně jako kiwi. Ačkoli kiwi je kyselé, brokolice sice kyselá není, ale co do obsahu vitaminu C je na tom stejně. Vedle něj obsahuje také hodně hořčíku a železa. Nejvíc vitaminů užijete pochopitelně v syrovém stavu, případně jen krátce blanšírujte. Více o brokolici a jejím využití najdete zde.