Dovolená má na délku života možná větší vliv než zdravý životní styl, tvrdí vědci

 Zdraví 
06. listopadu 2019 10:21 / Blanka Štiková
  2
📷
9 fotografií v galerii
Dovolená pomáhá zmírnit stres Depositphotos
Vědci z Helsinské univerzity zkoumali po dobu 40 let vliv zdravého životní stylu, spánku a počtu dní dovolené na délku života 1222 mužů ve středním věku. Zjistili, že pro zdraví nestačí pouze dodržovat zdravý životní styl, ten totiž nemůže převážit následky přepracování a neužívání si dostatečného volna.

Velký vliv na zdraví má hlavně stres. Studie vědců z Helsinské univerzity poukázala na to, že lidé, kteří si brali delší dovolenou, měli menší riziko úmrtí než naopak ti, kteří si vybrali jen tři a méně týdnů dovolené ročně. Podle výsledků to tedy vypadá, že má dovolená na život lidí možná větší vliv než zdravá strava. Informoval o tom server Science Daily.

Jak probíhal výzkum

Vědci začali se studií, jež trvala 40 let, v roce 1974. Vědci z Helsinské univerzity po tuto dobu zkoumali vliv zdravého životní stylu, spánku a počtu dní dovolené na délku života 1 222 mužů ve věku mezi 40. a 55. rokem, tedy narozených v letech 1919 až 1934. Všichni účastníci byli podnikatelé středního věku, kteří měli alespoň jeden rizikový faktor (např. kouření, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, nadváha atd.) pro kardiovaskulární onemocnění.

Účastníci byli rozděleni do dvou skupin. První skupině, kterou tvořilo 612 mužů, dávali každé 4 měsíce pokyny, aby si v období 5 let udržovali optimální váhu, nekouřili, pravidelně cvičili a zdravě se stravovali. Když u účastníků nebylo účinné samotné zdravotní poradenství, dostávali muži ještě léky pro snížení krevního tlaku. Druhé skupině o 610 mužích nedávali žádné příkazy, po dobu 5 let účastníci dostávali pouze obvyklou zdravotní péči a vyšetřovatelé je neviděli.

Výsledky studie

Z výsledků bylo nejprve patrné, že u mužů z první skupiny se o 46 % snížilo riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami. Ale po 15 letech sledování od začátku studie vědci zjistili, že zemřelo překvapivě více mužů z první skupiny (tedy z té, v které účastníci dostávali rady, jak zdravě žít) než z druhé skupiny. Proto se v roce 2014 vědci začali soustředit na do té doby neprozkoumaná data, jako byla například délka spánku, počet dní strávených na dovolené a čas strávený v práci.

Z těchto dat vědci zjistili nejen to, že muži, kteří si vybírali delší dovolenou, spali déle než ti, jenž si brali dovolené méně. Studie také ukázala, že stres a přepracování převážily například dodržovaní zdravých stravovacích návyků. Vyšlo totiž najevo, že muži, jenž mezi lety 1974 až 2004 strávili na dovolené pouhé 3 a méně týdnů za rok, měli o 37 % vyšší riziko úmrtí než muži, kteří si mezi stejnými lety vybírali více dovolené. Studie byla publikována v The Journal of Nutrition,Health & Aging.

Co ze studie tedy vyplývá

Ze studie je patrné, že je dovolená důležitou formou odpočinku, která pomáhá zmírnit stres. V testování však mohl hrát roli také faktor stresu ze samotného vědění o probíhajícím výzkumu. Podle vědců je zdravý životní styl důležitý a určitě ho lidé nemají opomíjet, ale na zdraví má také velký vliv stres, na který se však často zapomíná.

Snižování stresu je podle odborníků nezbytnou součástí programů zaměřených na snižování rizika kardiovaskulárních chorob. Užívání si delší dovolené vám tedy podle studie může přinést i delší život. Dále čtěte: Jezdíte každý den po frekventované silnici? Pak byste měli zpozornět.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod