Prokrastinace u počítače je metla lidstva

 Zdraví 
10. listopadu 2020 14:00 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Mnoho lidí u počítačů zabíjí jen čas Depositphotos
Rozvoj výpočetní techniky nám přinesl obrovské množství možností. Mnohé jsou dobré a díky nim se lidstvo posouvá kupředu. Jiné ale znamenají spíš zhoršení. Podívejme se nyní na to, čím doslova zabíjíme čas.

Cizí slovo prokrastinace znamená odkládání povinností na pozdější dobu. Může se tak dít vědomě, ale i zcela nevědomě. Faktem také je, že si člověk vytvoří v průběhu života různé návyky, které mohou být pro jeho pracovní výkon přínosné, ale i ty, které mu čas ubírají.

Mýtus o práci u počítače

Zatímco dospívající děti odháníme od počítačových her a snažíme se jim všelijak limitovat čas strávený u výpočetní techniky, mnoho dospělých propadlo dojmu, že když sedí u počítače a čtou si na internetu, tak vlastně dělají něco velmi prospěšného. Podobně je tomu i při komunikaci na sociálních sítích. Neuvědomují si patrně, že toto zvládají jejich dospívající děti též, ale k tomu ještě hrají hry a píší domácí úkoly. Jakkoli není takové jednání vhodné, paradoxně prokrastinují mnohem méně než my dospělí. Už před několika lety bylo zjištěno, že my Češi strávíme u obrazovek skoro osm hodin denně. V průměru. A to ani nemluvíme o tom, kolik během takové doby spořádáme nezdravého jídla. A že sezení bez pohybu nás přímo ohrožuje na životě.

Udělejte si test

Zkuste si někdy udělat malý test, který změří dobu, kterou prožijete u počítače. Zkuste jednoznačně oddělit dobu opravdu pracovní od doby, kdy jen tak sedíte, pijete kávu, pročítáte stránky. Možná dojdete k pozoruhodnému číslu. Ale jistě ne všichni. Kdo je se svou dobou prožitou u PC spokojen, může u toho zůstat. Komu však připadá, že jde o čas zbytečný, zkuste v testu pokračovat. Dobu, kterou jste zatím trávili u počítače pročítáním stránek, věnujte četbě nějaké knihy. Vyberte si knihu jakéhokoli žánru podle vašeho zájmu. Od odborné literatury až po lehkou oddechovku. Možná s překvapením zjistíte, kolik stran jste schopni každý den přečíst, ale co víc, jaký nesrovnatelně lepší zážitek z této činnosti máte. Kniha totiž otevře nové světy, přinese nesrovnatelně více informací a vyšle pro váš vnitřní život informaci, že jste prožili čas smysluplně. A to přesto, že jste nepracovali, odpočívali a zabývali se něčím, co vás baví.

Druhý test může být sportovní. Z času, který vám zbyl po ukončení brouzdání na PC, investujte polovinu do četby jako v předchozím bodě a druhou polovinu do sportovní aktivity. Opět je vše na vašem výběru. Od chůze až po běh, posilovnu či cvičení na nářadí. Opět uvidíte, jak přínosná taková aktivita je. Máte na ni čas, neboť neprokrastinujete u PC a současně odpočíváte jinak než jenom sezením či ležením, jako tomu je v případě četby. O významu pohybu bylo napsáno již mnoho textů. Inspirovat se můžete i článkem zde.

Závěry

Když se proto zamyslíte nad celou záležitostí ještě jednou, ukazuje se, že prokrastinace u počítače je velmi rozšířeným zlozvykem současnosti. Vzbuzuje v nás pocit, že pracujeme, ale ve skutečnosti jen marníme čas, který lze investovat do podnětného odpočinku, trávení času s rodinou, do koníčků a dalších aktivit. Doporučujeme, abyste zvolili aktivity pohybové i relaxační. Rozvíjením svých zájmů podpoříte zdravý duševní vývoj váš i vašeho okolí. Pohybovou aktivitou přispějete ke svému zdraví rozhodně víc, než sezením u počítače a konečně si tak po náročném dni v práci odpočinete nesrovnatelně lépe. Je jasné, že nějaký čas u počítače bude i tak nutný. Někdy musíme odpovědět na osobní maily, jindy se chceme podívat na zajímavý film. Někdy si rádi přečteme i něco na webu, co nás zajímá. Proč ne. Ale neměli bychom to přehánět.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum