Svědění hlavy může být nesnesitelné. Odhalení příčiny a správná léčba jsou základem úspěchu

 Zdraví 
07. listopadu 2020 12:10 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Krásné vlasy jsou pro mnoho žen symbolem ženskosti Depositphotos
Neustále se drbete ve vlasech, pokožka hlavy vás svědí nebo pálí a vy už nevíte, co dělat? Kvůli svědivé pokožce hlavy navštěvují lidé dermatologa velmi často. Možná si myslíte, že se jedná o maličkost, ale pokud včas a správně nezasáhnete, může se svědění vyvinout ve velmi nepříjemnou zdravotní komplikaci.

Jestliže se občas podrbete ve vlasech, nemusí to nutně znamenat, že trpíte nějakou poruchou. Občasné svědění je běžnou součástí života. Zbystřit byste měli v případě, že se svědění opakuje a vyvolává ve vás řadu otázek. Podrážděnou pokožku poznáte tak, že se drbete neustále a možná vás svědění budí i ze spaní. Pokožka pak bývá vysušená, šupinatá a zarudlá.

Svědění hlavy může být obzvláště pro ženy velmi nepříjemné, jelikož si na svých vlasech zakládají více než muži. Neustálé drbání nepůsobí vůbec hezky, natož pokud při škrábání z hlavy něco padá. Pro správné řešení problému je nutné odhalit jeho příčinu a v případě potřeby vyhledat odbornou pomoc.

Lupy a seborea

Když svědění doprovázejí i malé bílé odlupky kůže, je téměř jisté, že máte co do činění se seboroickou dermatitidou. Kůže na hlavě je při tomto onemocnění zarudlá a extrémně svědivá. Poznáte ji také podle mastných a lupovitých ložisek kůže, která se nacházejí především u mazových žláz. Odborníci se domnívají, že na vině je kvasinková infekce, která oslabí imunitní systém, ale na vině může být i genetická dispozice. Kvasinky na pokožce hlavy nejsou nic neobvyklého, máme je tam všichni, ovšem problém nastává, když se začnou množit příliš rychle.

TIP: Zabrat by na to měl šampon s obsahem selenu nebo pyrithionu. Pokud se však stav ani po použití šamponů nezlepší, navštivte dermatologa. Předepíše vám konkrétní léčebnou mast, krém či roztok přímo pro vás.

Alergická reakce

Někdy může pokožka hlavy reagovat zarudnutím, šupinatostí či podrážděním na různé kosmetické přípravky. Ne nadarmo se všude píše, že máte novou kosmetiku nejprve vyzkoušet na malé části kůže a až po čase začít používat.

TIP: Zamyslete se, zda jste v poslední době nezměnila například šampon, barvu či jiný přípravek na vlasy, nebo třeba prášek na praní. Alergické reakce se rychle zbavíte, jakmile tento alergen odhalíte a přestanete používat.

Zpocená hlava

Nedostatečná hygiena vlasů a pokožky hlavy může být původcem svědění a podráždění různé intenzity. Mastná hlava se stává skvělým prostředím pro různé plísně a kvasinky a pokud navíc často nosíte pokrývku hlavy, což je v zimě běžné, může to vést až k zablokování pórů, které způsobí silné svědění.

TIP: Rada je v tomto případě velmi jednoduchá. Myjte si vlasy pravidelně a vybírejte si vzdušné pokrývky hlavy.

Plísně

V místě plísňového ložiska si můžete všimnout, že jsou vlasy bez lesku a více náchylné k lámání. Dokonce může dojít i k jejich vypadávání. Plísňovou infekcí se můžete nakazit od jiného člověka, zvířete, nebo od předmětu, který bly infikován. Jako například hřeben, ručník, cizí vlasové doplňky nebo čepice.

TIP: Na nic nečekejte a vyrazte k dermatologovi. S léčbou vám poradí a předepíše vám vhodné přípravky, jako například antimykotický šampon, roztok či prášky.

Alopecie

Není ničím jiným než nadměrným vypadáváním vlasů. Toto onemocnění může mít na svědomí hned několik faktorů. Nejčastěji bývá dědičné, ale může ho způsobovat i nadměrný stres nebo špatná životospráva. Pokud pozorujete delší dobu, že vám při česání či mytí vlasů vypadává více vlasů, než je normální, nebo se vám dokonce objevují holá místa, je třeba to řešit.

TIP: Několik měsíců po porodu je běžné, že po určitou dobu vypadává nadměrné množství vlasů. Pokud se vás však tato podmínka netýká a vypadává vám dlouhodobě více jak sto vlasů denně, navštivte dermatologa, který se s vámi pokusí najít příčinu.

Vši

Dříve se říkalo, že vši jsou hlavně dětským parazitem a že se tento problém týká především špatných rodin. Dnes už se ví, že to není pravda. Vši může chytit opravdu kdokoliv a kdekoliv. Pokud máte doma dítě, které chodí do školky, pravděpodobnost, že chytnete vši, se mnohonásobně zvyšuje. Veš dětská se živí krví, což doprovází úporné svědění a jejich likvidace je běh na dlouhou trať.

TIP: Abyste se zbavili všech vší, je nutné probrat vlas po vlasu pramínek po pramínku a hledat nejen vši, ale i všechny hnidy. Jedna nebo dvě přehlédnuté hnidy mohou způsobit opětovné zavšivení celé rodiny. Více jsme o postupu při odvšivování psali zde.

Příliš pevný culík

Jestliže vám rozpuštěná hříva nic neříká a uspokojí vás jen napevno sepnuté vlasy, můžete si tím také zadělávat na svědění hlavy a dokonce i vypadávání vlasů. Zkuste příště vlasy sepnout gumičkou volněji.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve