V medu je mnoho léčivých látek. Naučte se jej používat vnitřně i zevně

 Zdraví 
03. listopadu 2020 16:06 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Med léčí kašel stejně dobře jako třeba chudokrevnost Pixabay
Med známe již po staletí. Často se používá v gastronomii, ale med je mnohem víc. Zejména v zimním období by se měl stát naším nejlepším kamarádem.

Nejvíce jej používáme jako skvělou potravinu, přičemž takový šípkový čaj s medem nás ochrání hlavně při nepříznivém počasí v období chřipek. Med je ale úžasný léčivý přírodní produkt, který by se měl používat nejenom vnitřně, ale i zevně, na což se v dnešní době hodně zapomíná. Jako všestranná přírodní látka se používá v tradiční medicíně po tisíce let. I přesto se stále objevují nové poznatky, které dokazují, že med je ještě silnější, než jsme si mysleli.

Obsah 

  • vitaminy A, B1, B2, B6 a B12, C, D, E, K
  • aminokyseliny
  • éterické oleje
  • bílkoviny
  • enzymy
  • vápník
  • draslík
  • hořčík
  • železo
  • antioxidanty

Obsah léčivých látek v medu jej staví do přední linie mezi úžasné potraviny. Velmi důležité jsou však léčivé účinky medu na konkrétní nemoci. Přečtěte si, kdy a jak můžete použít nejčastěji med jako léčivý prostředek.

Kašel

Med může být daleko účinnější než klasické prostředky proti kašli. Ušlehejte jeden šálek medu, tři polévkové lžíce citronové šťávy a čtvrt šálku teplé vody. Uchovávejte v lednici v zakryté dóze. Užívejte jednu polévkovou lžíci. Během dne pak navíc popíjejte čaj slazený medem.

Bolest v krku

Na bolest v krku stačí smíchat jednu polévkovou lžíci medu s horkou vodou a citronovou šťávou. Med zklidní podráždění v krku, jelikož ho obalí zevnitř, čímž usnadní polykání. Nápoj lze popíjet po celou dobu léčby bolesti v krku.

Nespavost

Sklenici teplého mléka s medem před spaním si pamatujeme snad ještě z dětství. Med zklidní mysl i celé tělo a bojuje s nadměrným stresem. Pokud nejste zrovna milovníci teplého mléka, stačí jen lžička samotného medu.

Popáleniny

Zasažené místo nejprve ochlaďte pod studenou vodou. Přes popáleniny a okolní kůži naneste med, obalte plastovou fólií a převažte obvazem. Převazujte 2x denně, později stačí 1x denně. Takto můžete ošetřit mírné až středně těžké popáleniny. Med zabrání možné ztrátě tkání a infekci.

Dlouhotrvající škytavka

Někteří lidé trpí často až půlhodinovou škytavkou. A zatímco si mnozí z nás myslí, že jedinou pomocí proti škytavce je zadržování dechu, představujeme vám mnohem jednodušší způsob. Při dlouhotrvající škytavce smíchejte lžíci medu se lžící ricinového oleje a každé tři minuty užijte 1 kávovou lžičku. Pokud trpíte častou škytavkou, můžete si vyrobit lék do zásoby a uchovávat jej v lednici. Tak můžete pastu užít kdykoliv.

Řezné rány a odřeniny

Med může urychlit hojení drobných ran a pomáhá zabránit infekci díky svým antiseptickým a antimikrobiálním účinkům. Po vyčištění rány ji přikryjte obvazem s medem a překryjte ještě čistým obvazem. Obvaz je třeba vyměnit každé ráno a večer. S postupujícím hojením je možné převazovat jednou denně. Pokud však máte velmi hlubokou ránu, měli byste co nejdříve navštívit lékaře.

Chudokrevnost

Při potížích s chudokrevností začněte používat zejména tmavý med. Ten obsahuje větší množství železa, mědi a hořčíku. Konzumovat jej můžete v čaji nebo jen tak po lžičkách 2x denně. Užívejte dlouhodobě.

Pálení žáhy

Med obecně snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu, zklidňuje podrážděný žlučník a koriguje žaludeční šťávy. Tím předchází překyselení žaludku a s ním spojenému pálení žáhy. Navíc podporuje peristaltiku střev a už jediná lžička medu dokáže rychle pomoci při problémech se zácpou.

Akné

Svými antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi bojuje med také proti akné. Pokud ho smícháte se skořicí a večer jemně potíráte pleť, můžete akné předejít. Navíc je pleť jasnější a čistší. Pokud se už akné vytvoří, stačí nanést malé množství medu na zanícené oblasti a nechat působit přes noc. Medová léčba je zcela přírodní a přirozená. Med také zmírňuje viditelnost strií.

Suchá kůže

Přestože někteří lidé trpí suchou pokožkou během celého roku, najde se mnoho těch, které suchá pokožka trápí hlavně v zimě. Med je tím pravým prostředkem, který udrží vaši pokožku hydratovanou. Ušlehejte stejné množství medu a olivového oleje a vmasírujte je na suchá místa. Použít tuto směs můžete na pleť stejně jako na ruce, lokty či kolena. Používejte ji po celou zimu a budete mile překvapeni, že to jde i bez drahých mastí. Jak použít med v kosmetice, si přečtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod