Majoránkový čaj vám pomůže usnout a uleví při nachlazení

 Zdraví 
31. října 2020 19:48 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Majoránku možná znáte jen jako koření do gulášů či polévek Depositphotos
Majoránka není jenom koření, které dochutí guláše či polévky. Je to především skvělý lék proti nespavosti, ale také řadu dalších neduhů. Stačí si z ní připravit jednoduchý čaj.

Léčivé účinky majoránky znali už ve starém Egyptě a v Římě, k nám ji dovezli křižáci z Jeruzaléma. Dobrým zvykem středověkých matron bylo pěstovat majoránku v květináči na okně. A nebo si ji dát rovnou do postele. Podle pověry dívku, která si dá do postele věneček z majoránky, navštíví bohyně Afrodité a prozradí jí, za koho se vdá. U nás se zase traduje, že která žena ji dostane ve svatební den, bude mít dobré manželství. Ať už je to pravda či ne, léčivé účinky majoránky popřít nelze. A není jich málo.

Na nervy i kojení

Největší léčivá vlastnost majoránky tkví v tišících účincích nerovové soustavy. Proto by ji měli užívat hlavně lidé při rozčilení, stresech, nespavosti, migréně a pocitech slabosti. Popíjet čaj z majoránky by měly také ženy, které trápí silná či bolestivá menstruace, ale také kojící matky, které mají problém s nedostatkem mléka. Jako každé koření i majoránka podporuje trávení, zlepšuje činnost žaludku a střeva a odstraňuje plynatost.

Klidně i do nosu

Trápí vás rýma, ať už alergická nebo z nachlazení? Vložte si na chvíli do nosních dírek tampon namočený v silném odvaru z majoránky, případně jej můžete ihnalovat. Výluh si také můžete dát jako přísadu do koupele. 

Majoránkový čaj i při koronaviru

Majoránkový čaj je velice chutný a voňavý, navíc jej můžete připravit také dětem. Vzhledem k tomu, že má majoránka antiseptické, antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky, je vhodné popíjet čaj z ní v případě chřipky, horečky, migrény a bolesti hlavy či dokonce i při bolesti zubů, kloubů a svalů. A rozhodně vám neuškodí ani v případě, že se nakazíte koronavirem.

Příprava čaje

  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžíce medu
  • pár kapek citronové šťávy
  • ¼ litru vody

Postup

Majoránku vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Pak odstavte z plotny a nechejte zhruba čtvrt hodiny louhovat. Poté sceďte, oslaďte medem, přidejte trošku šťávy z citronu a popíjejte.

Majoránkový olej

Kromě majoránkového čaje si z tohoto koření můžete připravit také olej, který je skvělý při masáži bolestivých míst.

Postup

Nasekejte si najemno 3-4 lžíce čerstvé majoránky a smíchejte se 100 ml kvalitního oleje. Tuto směs nechejte asi čtyři týdny stát na teplém místě. Po této době ji sceďte, přelijte do tmavé a uzavíratelné lahvičky. Olej používejte při masáži bolestivých míst. Majoránku si můžete stejně jako jiné bylinky pěstovat i přes zimu na okenním parapetu. Více na toto téma jsme psali zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47