Reflux trápí mnoho lidí. Vhodná doporučení, jak na něj vyzrát

 Zdraví 
31. října 2020 11:17 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Někoho trápí reflux jen ve spánku, jiné i přes den Depositphotos
Velmi nepříjemným jevem s názvem reflux trpí asi třetina všech lidí v naší republice. Může si člověk nějak pomoci sám? Máme vhodná doporučení.

Reflux je stav, při němž dochází k pronikání obsahu žaludku, případně obsahu dvanácterníku či dokonce tenkého střeva zpět do jícnu. Problém je velmi obtěžující a může vést i k rozvoji dalších onemocnění.

Příznaky

Mezi časté příznaky refluxu patří pálení žáhy a pak samozřejmě pronikání obsahu žaludku do jícnu. V noci, při spánku, tak může tento obsah proniknout až do úst, aniž by ale došlo ke zvracení. Z principu kyselé prostředí, které se dostane do jícnu i výše způsobí, že dochází ke změnám na sliznici. Může se objevit i zánět hrtanu, pocit cizího tělesa v krku a chrapot. U jiných pacientů se projeví kašel, často kašel, který neustává. Objevují se i bolesti na hrudi, zvýšená kazivost zubů, zápach z úst a změny na sliznici mohou vést až k rozvoji karcinomu. S refluxem proto není radno si zahrávat.

Co může udělat sám nemocný

Nemocný člověk sice určitě o obtěžující reflux nestojí, ale ne vždy je ochoten udělat pro věc potřebné kroky. Jedním z nich je posílení bránice a dalších svalů v oblasti břicha. Jde o to, že v horní části žaludku je svěrač, který brání úniku obsahu žaludku do jícnu. Pokud svěrač nepracuje správně, je zde problém. A právě různá cvičení, zejména cvičení dechová, mohou velmi pomoci zlepšení funkce tohoto žaludečního svěrače. Ke zlepšení dochází i vlivem vyšší tělesné aktivity. Obecně – každá aktivita, která vede k prohloubení dechu, má pozitivní vliv na míru refluxu.

Vedle toho je třeba omezit různé příčiny, které vedou k překyselení žaludku. Nemá smysl polykat opakovaně antacida. Lepší je, když přestanete kouřit, omezíte alkohol, kávu, případně další pokrmy a nápoje, které vám pálení žáhy vyvolávají. Někdy je pálení žáhy způsobeno přemnožením bakterie helicobacter pylori. Tento stav se dá vyléčit antibiotiky. V tom případě se sice zbavíte pálení žáhy, ale nikoli refluxu jako takového. Více o potížích s helicobacterem najdete v článku zde.

Velmi vhodné je omezit jídlo večer před spaním. U osob, které trpí refluxem, by doba mezi večeří a ulehnutím do postele měla být alespoň tři hodiny. Také se doporučuje mít hlavu i trup výrazně výše. K tomu se hodí buď více polštářů nebo přímo polohovací postel. Nemusí být nijak složitě motorizovaná, stačí i mechanické řešení, které si nastavíte podle svých potřeb.

Doporučit lze také zhubnutí. Čím je člověk silnější, tím hůř pracují různé svaly a tím hůř funguje i trávení a další tělesné funkce. Snadno se tak dostanete do začarovaného kruhu, který je nepříjemný, ale vy nevidíte cestu ven. Při hubnutí budete naopak mít stále lepší a lepší tělesné pocity a budete mít chuť se více hýbat a tím zpevníte břišní svalstvo.

Řada osob je v rámci refluxu citlivá na určité potraviny. Je to dáno jistou alergií, která nemusí být dramatická, ale přesto se objevuje a působí komplikace právě tímto způsobem. Příkladem jsou alergie na mléčné produkty, na lepek, mouku obecně, na sladké. Jsou jedinci, kteří mají potíže s refluxem vždy, když večer snědí nějaký sladký mléčný produkt, například sladký jogurt. Každý ale musí vypozorovat sám na sobě, co je příčinou jeho stavu.

Co může udělat lékař

Lékaři mají i další možnosti, ale jejich použití by mělo nastoupit tehdy, když veškerá ostatní pomoc selže. Existují speciální léky, které potlačují kyselost žaludečních šťáv. Jak ale každý chápe, to neřeší samotný počátek problému. Někdy se proto doporučuje i chirurgický zákrok, případně se jde u některých pacientů cestou fyzioterapie, protože špatná funkce břišního svalstva může být zapříčiněná i blokací páteře nebo jiných částí pohybového ústrojí. Určitě je vhodné pod lékařským dohledem začít i s dechovým cvičením.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008