Jak se vyhnout žaludečním vředům

 Zdraví 
11. prosince 2017 11:28 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nepodceňujte počáteční příznaky Shutterstock
Žaludeční vředy postihují až deset procent populace. Máme šanci s nemocí něco udělat? Jak postupovat, abychom se jí vyhnuli? Máme zajímavé informace.

Jak vzniká žaludeční vřed

Žaludeční vřed vzniká tak, že se naruší sliznice žaludku a kyselina chlorovodíková, která je v žaludku přirozeně obsažena, začne poškozovat tkáň pod vnitřní krycí vrstvou. Postižené místo se stává zdrojem bolesti, obtíží a může se dokonce zvrhnout ve zhoubný nádor. Žaludeční vřed proto nelze podceňovat, ale musí být řádně léčen a sledován.

Příčiny porušení sliznice

Důvodů, proč dojde k porušení sliznice žaludku je více. Jedním z nich z nich je nadměrný příjem nevhodných potravin. U některých osob může sliznici poškodit příjem nadměrně horkých jídel či nápojů. Jindy má poškození na svědomí velké množství nekvalitní kávy. Zdrojem potíží bývá větší množství alkoholu, kouření či užívání léků. Například acylpyrin či ibuprofen vykonají často své. U někoho působí zkázu příliš ostré pokrmy. I celkové překyselení organismu v souvislosti s nadměrnou konzumací cukru a sladkostí bývá častou příčinou potíží.

Helicobacter pylori

V poslední době se přišlo na to, že největším viníkem rozšíření vředové choroby žaludku je nákaza bakterií helicobacter pylori, která se snadno přenáší slinami a dalšími tělními tekutinami. Nakazit se proto lze i v rámci rodiny, například použitím špatně omytého nádobí. Jsou známy i přenosy z matky, která olízla dudlík na dítě. Bakterie je citlivá na antibiotika a zahraniční studie dokládají, že se často při podávání antibiotik na jiné choroby daří současně zlikvidovat infekci v žaludku.

Jak se bránit

Pokud už se objevil žaludeční vřed, je třeba dodržovat dietní opatření. Nekouřit, nepít alkohol, nepít silnou kávu. Jíst pravidelně a menší porce. Nejíst ostré pokrmy. Jíst stravu pestrou a bohatou na zeleninu. Bránit se stresu. Hodně spát. Zavést do života pravidelnost a pohodu. Využívat různých relaxačních metod. Pokud dojde k pálení žáhy, což bývá častý projev problémů, použijte léky, které sníží překyselení žaludku. Pomůžete tak ochránit žaludeční tkáň. Vyhněte se konzumaci sladkých jídel, sladkých nápojů a dalších produktů, které tvoří živnou půdu pro další množení bakterií. Uvažujte o cílené antibiotické léčbě, ale současně odstraňte příčinu, která bývá právě v překyselení organismu.

Domácí léčba

Vedle cílené antibiotické léčby, která bývá velmi účinná, existují i některé podpůrné prostředky, které si lze koupit. Hodně propagovaná je chioská masticha, pryskyřice z řečíku lentišku. Dodává se v různých provedeních a vedle účinků na helicobacter a tím i na žaludeční vředy se osvědčuje proti vysokému krevnímu tlaku a hodí se i ke snížení hladiny cholesterolu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve