Magická bukvice lékařská: Na jaké nemoci zabírá?

 Zdraví 
14. června 2019 09:49 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Je na čase se seznámit s bukvicí lékařskou Shutterstock
Bukvice lékařská byla považována za kouzelnou bylinu. Tomu sice věřit nemusíte, ale je jisté, že je velmi účinná při léčení řady potíží. Máme velmi zajímavé informace.

Bukvice lékařská se také lidově nazývá čistec nebo betonie. Ztluštělý stonek, řapíkaté listy a výrazné fialové květy, které ji zdobí od července do září. Jde o původní evropskou, případně středomořskou bylinu. Má ráda teplo, takže v horských oblastech ji nečekejte.

Co obsahuje

Bukvice lékařská obsahuje velké množství různých užitečných látek – třísloviny, silice, hořčiny, betain, cholin, kyselinu tannovou, stachydrin a další. Nejsou známé žádné vedlejší účinky při jejím užívání.

Na jaké nemoci použít

Použít ji můžeme na řadu potíží. Především má zklidňující účinek, což se hodí při všelijakých úzkostech, neurózách, při nespavosti, stresu nebo dokonce při depresi. Zde nemá sice příliš silný účinek, ale s lehčí depresí si docela obstojně poradí.

Působení bukvice lékařské se ale neomezuje jen na oblast psychiky. Je dobrou podporou pro naše trávení. Zejména podrážděný žaludek a různé průjmy se dají velice dobře s touto bylinou zvládnout.

Určitě byste měli počítat s tím, že tato bylina spíš snižuje krevní tlak. To se pro řadu lidí hodí. Jen ti, kdo naopak trpí příliš nízkým tlakem by si měli dát pozor. Bylina je velmi užitečná pro lidi s astmatem, s bronchitidou, se zánětem průdušek, zápalem plic a dalšími obtížemi dýchacího ústrojí.

Bukvice působí skvěle i proti bércovým vředům, zánětům ledvin, zánětům močového měchýře, při revmatu, artritidě a ateroskleróze. Ženy ji využijí při menopauze. Na našem webu se ale můžete seznámit i s dalšími bylinami, které kolem nás rostou, ale my neznáme jejich působení. Zkuste třeba článek zde.

Jak používat

Nejčastější způsob využití je čaj, kdy jednu lžičku přelijeme 0,25 l vroucí vody. Vyluhujeme asi 10 minut a pak scezený nápoj popíjíme. Můžeme aplikovat dvakrát až čtyřikrát denně. Na vnější aplikaci připravíme odvar, kdy vaříme po dobu pěti minut hrst byliny v 0,5 l litru vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008