V létě jezte zejména zvlhčující pokrmy, brání přehřívání organismu
Pokud tedy hledáte inspiraci pro skvělá jídla na nadcházející léto, pojďte se na to podívat s námi.
Vsaďte na vařenou zeleninu
Ač vám to možná přijde v teplých dnech zvláštní, základem našeho jídelníčku by měla být vařená zelenina. Zeleninové polévky jako ratatouille, zeleninová rizota, dušená zelenina, nebo ovocné, krátce podušené kompoty, jsou v horkých dnech to pravé ořechové.
Tato jídla totiž významně přispívají k tvorbě kvalitních tělních tekutin, tedy chrání před vysoušením. V létě je třeba chránit srdce a vůbec celý organismus od přehřátí, a právě zvlhčující pokrmy jsou v ochraně ty nejúčinnější.
Bobule a jehněčí jsou správný krok
Typickými letními obilninami jsou pak například pohanka nebo žito, ze zeleniny jsou vhodná rajčata, cukety, papriky, lilek a okurky. Z ovoce sáhněte zejména po bobulích, a nevyhýbejte se ani bylinkám, které můžete přidávat klidně do každého pokrmu. Z masa je vhodným druhem jehněčí.
Sýry a pečivo raději ne
Naopak je vhodné vyhýbat se takzvaně studené stravě v podobě pečiva, uzenin či sýrů, jelikož jejich konzumace přes léto vede k zahuštění krve a redukci tělních tekutin. Vyšší konzumace suché a zchlazující stravy, typicky mléčných výrobků, vede k výraznému oslabení zažívání a následně k trávicím potížím jako je nadýmání, plynatost nebo křeče v oblasti žaludku.
Mimo konzumace vhodných pokrmů je vhodné v létě dodržovat také správný pitný režim. Je to důležitější, než v kterékoliv jiné části roku. Jak by to mělo vypadat, a na co byste rozhodně neměli zapomínat, najdete v našem článku zde.